Hoppa till innehåll

Elektrikerförbundet varslar Installatörsföretagen om utökade sympatiåtgärder

Konflikt, Visa alla

13 mars 2024

Den 8 mars 2024 varslade Svenska Elektrikerförbundet om två nya sympatiåtgärder på Teslas svenska verkstäder och laddstationer. Det innebär en utökning av sympatiåtgärderna som varslades den 7 och 8 november förra året. Åtgärderna berör Installatörsföretagens medlemmar som är anslutna till Installationsavtalet.

Sympatiåtgärderna träder i kraft den 20 mars kl. 05.00 och innebär att Installatörsföretagens medlemsföretag inte får utföra nyinstallation av laddstationer för Tesla eller delta i att uppföra nya serviceverkstäder åt företaget. Man utökar även listan över Teslas serviceverkstäder och laddstationer där man inte får utföra service eller reparation av elanläggningar. Tidigare sympatiåtgärder som varslades av Svenska Elektrikerförbundet i november kvarstår.

Varslen i sin helhet tillsammans med en lista över aktuella serviceverkstäder och laddstationer finns att läsa på in.se här.

Bakgrunden till sympativarslet är IF Metalls konflikt med Tesla som avböjt att teckna kollektivavtal för sina anställda i Sverige. IF Metall har därför gått ut i strejk för att visa sitt stöd. Flera LO-förbund har visat stöd för IF Metalls konflikt genom att varsla om sympatiåtgärder.

Installatörsföretagen arbetar med att analyserar vilka konsekvenser varslet får för våra medlemsföretag. Påverkas du och ditt företag av Elektrikerförbundets varsel – kontakta oss på Installatörsföretagen.