Hoppa till innehåll

En del av företagskulturen

Smart Rekrytering börjar redan innan rekryteringsprocessen. Ett gott rykte sprider sig snabbt, men ett dåligt sprider sig ännu snabbare.

Den generationen arbetssökande som börjat ta plats på arbetsmarknaden ställer högre krav på arbetsmiljö och kommer att ha mycket att säga till om. Studier visar dessutom att hög lön kommer långt ner på önskelistan för den gruppen. De värdesätter å andra sidan i hög grad hållbarhet, arbetsmiljö och trivsel.

Ett begrepp som ofta används för att beskriva arbetsplatser med hög trivsel och attraktivitet är att de är inkluderande. Inkludering handlar om beteende, bemötande och kultur på arbetsplatsen. Det kan exempelvis handla om en bra stämning där vi vågar dela med oss av våra tankar och perspektiv, lyssnar på idéer eller konstruktiv kritik som kan utveckla verksamheten. Vi tar dessutom upp och reder ut missförstånd och konflikter så snabbt som möjligt. Ett exempel är stämningen i fikarummet där en inkluderande arbetsplats kan kännetecknas av att vi hälsar på varandra, vi vågar vara oss själv eller säger ifrån när vi inte håller med.

Mängder av studier visar att inkluderande arbetsplatser är de mest attraktiva att söka sig till, oavsett vilken generation vi är födda i. Det är också de företagen som jobbar mest innovativt, kreativt, har starkast varumärke och är mest lönsamma.

Så på tal om varför vi driver företag så skapar inkludering och olikheter ett större utrymme för lön och utdelning i bolaget. Vi tjänar helt enkelt på det rent ekonomiskt.

Fler steg i processen

Fler viktiga delar
Men hur ska du då göra för att gå från att rekrytera så som du alltid har gjort, till att faktiskt ta klivet och börja rekrytera smartare? Läs mer >

Smart rekrytering
Genom att rekrytera en stor bredd av människor olika perspektiv, olika livserfarenheter och olika kulturell bakgrund kan du skapa en bredare rekryteringsbas. Läs mer >