Hoppa till innehåll

Din väg in i en framtidsbransch

Installatörer ser till att grundfunktioner som rent vatten, el, värme, kyla, ventilation, larm och fiber fungerar i vårt moderna samhälle. Samtidigt är det också branschens verktyg för att förändra vårt samhälle till det hållbara, energieffektiva och smarta samhälle som vi vill och behöver ha – nu och i framtiden.

Installationsbranschen består av företag som möjliggör denna förändring. Men för att klara det behöver vi bli fler och vi behöver kunna mer.

I installationsbranschen arbetar personer som installerar och underhåller funktioner för elinstallation, värme, sanitet, fastighetsnät, larm och säkerhet, automation, kyla, ventilation, elkraft, belysning, teknisk isolering, industrirör och sprinkler.

Företag med anställda som jobbar med installationer behöver olika kompetenser, allt från yrkesarbetare från gymnasiet, arbetsledare till elteknik- och vvs-ingenjörer med utbildning från yrkeshögskola eller högskola eller universitet.

Vilken är din väg in i installationsbranschen?

Det finns många vägar in i installationsbranschen. Redan i gymnasiet kan du välja en yrkesinriktad utbildning. Vill du arbeta som projektledare, tekniker eller ingenjör i branschen fortsätter du att studera efter gymnasiet. Det vanliga är att du jobbar några år innan du bestämmer dig för att plugga vidare.

Fortsatta studier

Vill du studera vidare finns det flera yrkeshögskolor att välja mellan samt universitet med installationsinriktning. För dig som vill byta karriär senare i livet rekommenderar vi yrkesvux eller att du ansöker om anställning som företagslärling.

Validering

Om du redan har kunskaper inom el eller VVS kan du få dem validerade. På så sätt kan du hoppa över att studera de delar som du redan har med dig och istället komplettera för att bli behörig att jobba i Sverige.

Bli framtidens klimathjälte

När du väljer att kliva in i installationsbranschen börjar din resa i en spännande, rolig och framför allt viktig bransch. Du som utbildar dig till installatör har en viktig roll i klimat- och energiomställningen och det är faktiskt du som lägger grunden för ett modernt, klimatsmart och hållbart Sverige.

Olika yrkesroller

Det är installatörer som monterar, installerar och underhåller funktioner för elektricitet, värme, kyla, vatten, sprinklers, ventilation, kraft och säkerhet. Vill du veta mer om vilka yrkesroller som finns inom installation?

Här kan du utbilda dig

Våra medlemmars kompetensförsörjning är en av Installatörsföretagens viktigaste frågor. Att nya och befintliga medarbetare besitter rätt kompetens är grunden till att våra medlemmar ska kunna bedriva sin verksamhet. Vår uppgift är att säkra kompetensförsörjningen för branschen även i framtiden.

Relaterade rapporter