Hoppa till innehåll
Tjänsten Säker El kommer att uppgraderas från fredagen den 3 maj.

Regeringen vill skapa en ny yrkesutbildning för vuxna

Aktuellt, Visa alla

13 juli 2023

Nyligen presenterade regeringen viktiga tilläggsdirektiv till den pågående Yrkesvuxutredningen. Bland annat ska utredningen föreslå en ny utbildningsmodell med utgångspunkt i Yrkeshögskolan. Detta är något som Installatörsföretagen varit pådrivande kring.

För drygt ett år sedan tillsatte regeringen en utredning som ska se över yrkesutbildningen inom den kommunala vuxenutbildningen, yrkesvux, Utredningen har haft i uppdraget att se över hur vuxenutbildningen kan bli mer effektiv och bättre anpassad efter de behov som finns på arbetsmarknaden och hos individen. Bland annat ska utredningen se över urvalsreglerna och hur lärlingsutbildningen på yrkesvux kan förändras för att göra den bättre anpassad efter företagens behov.

"Installatörsföretagen ser denna utredning som mycket viktig för att stärka våra medlemmars kompetensförsörjning. Det finns en stor potential i yrkesväxling av individer i vuxen ålder, men idag hämmas detta av flera delar i systemet. Kan vi bättre anpassa utbildningsformen efter arbetsmarknadens behov så finns det en stor potential att fler kan komma in i vår bransch", säger Joel Andersson, expert inom kompetensförsörjning på Installatörsföretagen.

Utredningen ska även föreslå en ny form av yrkesutbildning inom vuxenutbildningen med utgångspunkt i yrkeshögskolans modell. Myndigheten för yrkeshögskolan (Myh) föreslås överta förvaltningsansvaret från Skolverket. Tilläggsdirektiven lyfter också att arbetslivets inflytande behöver stärkas.

"Vi ser mycket positivt på detta tilläggsdirektiv. Yrkeshögskolan är en mycket välfungerande utbildningsform och därifrån finns det många bra delar som skulle kunna byggas in i den nya utbildningsmodellen. Exempelvis har vi länge arbetat för möjligheten för företag att initiera utbildningar på yrkesvux. Något som är en central del av yrkeshögskolans utformning", avslutar Joel Andersson.

Det finns en stor potential i de nya tilläggsdirektiven. Men det är viktigt att förslagen hamnar rätt. Installatörsföretagen kommer fortsatt att prioritera denna fråga i syfte att påverka utredningen i en riktning som gynnar branschen och våra medlemmar.