Hoppa till innehåll
Tjänsten Säker El kommer att uppgraderas från fredagen den 3 maj.

Avtalsrörelsen 2023: Att möta utmaningarna för en hållbar framtid

Avtalsrörelsen 2023, Visa alla

07 juni 2023

Årets avtalsrörelse har präglats av en osäker omvärld, hög inflation och energikris. Trots utmaningar har vi och våra fackliga parter fortsatt att ta ansvar för svenska modellen och svensk arbetsmarknad genom ”märket”. Alla Installatörsföretagens avtal är nu färdigförhandlade och våra medlemmaföretag ges nu ännu bättre förutsättningar att fortsatt driva sina verksamheter.

En viktig del av processen var att träffa representanter från våra medlemsföretag under en omfattande Sverigeturné i slutet av våren och hösten 2022. Syftet var att samla in synpunkter på nuvarande kollektivavtal och identifiera behov och nödvändiga justeringar. Alla medlemsföretag fick möjlighet att lämna sina synpunkter genom en webbplattform. Baserat på dessa synpunkter fattade styrelsen beslut om vilka avtalskrav som skulle framföras till fackförbunden. Våra främsta fokusområden för respektive avtal var:

  • Installationsavtalet: Få in fler kompetenser.
  • Teknikinstallationsavtalet: Bemanning i olika former av projekt.
  • Tjänstemannaavtalet: Verksamhetsnära och individanpassade avtal.
  • Larm- och Säkerhetsteknikavtalet: Ökad tydlighet kring lojalitetsplikten.

I februari och mars överlämnade vi våra avtalskrav till fackförbunden och samtidigt tog vi emot deras krav på förändring. Intensiva förhandlingar pågick sedan under flera månader, där båda parter fått ge och ta, innan fyra nya avtal kunde slutas.

Vi är stolta över resultatet av årets avtalsrörelse, där vi både drivit igenom nya viktiga villkor och försvarat befintliga. Men vi blickar redan framåt och påbörjar resan mot avtalsrörelsen 2025. Under denna period kommer vi fortsätta att driva våra viktiga frågor och säkerställa att vi är väl rustade inför kommande förhandlingar.

Installationsbranschen är en framtidsbransch

Vi står inför stora utmaningar i och med den gröna omställningen. För att lyckas behöver vi värna om kollektivavtal som gör det möjligt för våra medlemsföretag att vara attraktiva arbetsgivare med hållbarhet i fokus. Verksamhetsnära och individanpassade avtal är avgörande.

Sverige kan bara blomstra om våra företag gör det. Därför är det av yttersta vikt att vi fortsätter arbeta för att säkerställa en stark installationsbransch, redo att möta framtidens utmaningar.

Läs om våra nya avtal här:

Henrik Junzell
Förhandlingschef på Installatörsföretagen