Hoppa till innehåll

Installatörsföretagen och Byggnads har tecknat nytt kollektivavtal – strejken avblåst

Avtalsrörelsen 2023, Visa alla

24 maj 2023

Installatörsföretagen har tecknat ett nytt Teknikinstallationsavtal VVS & Kyl med fackförbundet Byggnads. Det nya avtalet gör det möjligt att fortsatt bemanna projekt på ett sätt som stöder branschens behov. Avtalstiden löper från den 1 maj 2023 till och med den 30 april 2025 och följer lönenivåerna enligt ”märket” på 7,4 procent.

Strejken som hotade att träda i kraft den 24 maj är därmed avblåst.

- Vi är stolta över att ha nått en ny överenskommelse. Vår bransch behöver enkla och smidiga regler för att bemanna olika projekt och vi har försvarat förutsättningarna för detta. Målet med våra kollektivavtal är att de ska stärka företagens verksamhet och säkerställa ordning och reda i branschen, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.

Förhandlingarna har huvudsakligen kretsat kring frågor om installationsprojekts möjlighet till snabb och flexibel bemanning samt sund konkurrens.

- Vi har haft förhandlingar där vi varit överens om mycket, med undantag för ett område. De förenklade regler för att anlita underentreprenörer som finns i vårt kollektivavtal har Byggnads velat avveckla. Behov av att öka upp bemanningen i projekt uppstår inte bara när arbetet kräver det. Det är också ett sätt att skapa en bra arbetsmiljö för företagens medarbetare genom att snabbt kunna ta in extra resurser vid sjukdom, vab och semester. Vi är glada att systemet blir kvar, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen.

Avtalet innehåller flera delar som gynnar våra medlemsföretag:

  • Möjlighet till smidigare hantering av förhandlingsskyldigheten vid inlåning över 20 dagar.
  • Större arbetstidsfönster för när arbetstid kan förläggas, ytterligare 30 min fram till 18:00.
  • De förenklade reglerna för anlitande av underentreprenörer finns kvar i avtalet (bilaga 7).

Installationsbranschen spelar en viktig roll i den energi- och klimatomställning som Sverige är inne i. Installatörsföretagen arbetar för att skapa verksamhetsanpassade och individnära kollektivavtal som på bästa sätt bidrar till en positiv samhällsutveckling. Det stärker branschens attraktivitet, företagens konkurrenskraft och gör det möjligt att möta de svängningar samhället går igenom i form av pandemi, inflation och stundande lågkonjunktur.

Läs mer om det nya Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl här >