Hoppa till innehåll

Val 2022: Möt höga elpriser med energieffektivisering

Opinion, Visa alla

23 augusti 2022

Energifrågan engagerar som aldrig förr. Många politiska förslag handlar om att dämpa effekterna av höga priser. Men mest effekt på sikt vore satsningar på energieffektivisering. Här är våra förslag.

I vintras valde riksdagen att kompensera hushållen för de höga elpriserna. Nästan sju miljarder kronor avsattes för ändamålet. Om dessa pengar i stället hade använts till att modernisera hushållens el-, vatten- och värmesystem så hade elnotan sjunkit även kommande år till följd av lägre elförbrukning.

Inget tyder på lägre priser kommande vinter, vilket leder till nya politiska förslag på hur effekterna av ska mildras för konsumenter och företag.

– Olika typer av stöd som kapar elräkningen minskar incitamenten till att energieffektivisera och att skynda på en energiomställning. Det vore bättre att stödja investeringar i åtgärder som långsiktigt minskar energianvändningen, säger Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen.

Stöd till energieffektiviserande åtgärder är investeringar, som ger tillbaka när energipriserna slår nya rekord. Därför föreslår Installatörsföretagen:

  • Utvidga skatteavdraget för grön teknik till att omfatta energieffektiviserande åtgärder i hemmet.
  • Höj rotavdraget från 30 till 50 procent. På så sätt stimuleras energieffektiviserande åtgärder i högre grad.
  • Återinför ett statligt stöd till energieffektivisering i flerbostadshus.

– Varje insparad kilowattimme kan vi dessutom exportera för att hjälpa Europa genom vintern och tränga ut den ryska gasen med ren fossilfri elkraft, säger Ola Månsson.