Hoppa till innehåll
Tjänsten Säker El kommer att uppgraderas från fredagen den 3 maj.

Rekordmånga ansökningar till ETU 2023

Lönsamhet & företagande

22 mars 2024

Under 2023 steg ansökningarna till utvecklingsfonden ETU med 54 procent jämfört med föregående år. Bland de beviljade projekten finns bland annat en barnbok, ett samarbetsavtal med flertalet lärosäten samt framtagande av en AI-utbildning.

ETU, Elteknikbranschens utveckling i Sverige AB, är till för företag och organisationer som verkar i eller för elteknikbranschen. Det kan exempelvis röra sig om projekt inom installation, programmering, utbildning, utveckling och energioptimering.

Bland de beviljade projekten 2023 finns bland annat:

  • en barnbok om elyrket som syftar till att uppmuntra flickors intresse för elteknik genom en skönlitterär berättelse med identifikationsmöjligheter och positiva förebilder.
  • ett stort samarbetsprojekt mellan Installatörsföretagen och lärosäten som syftar till att utveckla kurser för yrkesverksamma inom fastighetsautomation och hållbarhet.
  • en utbildning i AI som syftar till att ge elteknikbranschen en enklare väg att förstå AI:s möjligheter.
  • en utbildning i BIM-VR för installationssamordnare för att skapa ökad förståelse och användning av BIM-projektering samt användning av VR-verktyg inom elteknikbranschen.
  • ett serviceledarspel där deltagarna skall kunna se hur man bäst hanterar ett serviceuppdrag genom att spela med flertal olika alternativ som ger olika resultat.

Under 2023 gjordes en större satsning för att marknadsföra ETU och ge stöd i ansökningsprocessen. Initiativet kallas INovation och utgör en ny plattform för att främja innovation och utveckling i installationsbranschen i jakten på framtidens tekniska lösningar. Ett arbete som nu gett resultat.

Har du en idé eller projekt?

Om du har du en idé eller ett projekt på gång som skulle kunna utveckla och gynna hela elteknikbranschen. Då kan du ansöka om bidrag från ETU. Ansökningar kan skickas in löpande men deadline inför nästa beslutsmöte är den 3 maj.

Läs mer om ETU och hur du ansöker här.