Hoppa till innehåll

Viktigt inför övergången till månadshantering

Arbetsgivarfrågor

08 januari 2024

I januari 2024 sker den slutliga lönerapporteringen (av 2023 års utbetalda löner) till Fora på samma sätt som tidigare. Men dessutom startar den praktiska månadshanteringen av dina anställda arbetares pensioner och försäkringar också, med uppmärkning och inrapportering från februari 2024.

2024 börjar som vanligt i januari med den årliga rapporteringen av utbetalda löner under 2023 för både arbetare och tjänstemän. Fora gör den efterföljande årsavräkningen och företaget debiteras eller krediteras så premier och avgifter blir korrekta. När du som arbetsgivaren har betalat fakturan överförs pensionspremierna för 2023 till din anställdes valda pensionsbolag.

Från 2024 - och med start praktiskt i februari - kommer tjänstemän och arbetare att hanteras på olika sätt. Hanteringen av pensionspremier och avgifter via

Fora för företagets anställda arbetare övergår till den nya månadshanteringen.

Avgifter via Fora för företagets anställda Tjänstemän fortsätter i den nuvarande årshanteringen.

Från och med februari 2024 ska företaget redovisa löneunderlaget för anställda arbetare månadsvis till FORA på det sätt FORA informerar om. Gå in på https://www.fora.se/manadsrapportering/ och läs mera redan nu!

Viktiga tidpunkter 2024:

  • Januari - rapportering av 2023 års slutgiltiga löner.
  • Februari - e-tjänsterna öppnar för den nya uppmärkningen av anställda och för lönerapportering för januari 2024.
  • Februari - Fora skickar slutfakturan för 2023 samt delfaktura årsbetalningar 2024 (avgifter arbetare samt försäkringarna TRR och TFA för tjänstemän). De senare kommer att komma varannan månad under 2024.
  • Mars - sista dag för rapportering av löner för januari 2024 och februari 2024 är den 31 mars.
  • April - Fora skickar första månadsfakturan, baserad på lönerapporteringarna för januari och februari 2024. I fortsättningen fakturerar Fora arbetarnas pensionspremier varje månad.
  • Maj - Fora genomför den första premieöverföringen av Avtalspension SAF-LO i månadshanteringen.

Läs även: Nu är sista gången du ska rapportera "Slutliga löner"