Hoppa till innehåll

Nu är det möjligt att tillämpa etableringsanställning

Anställning, Visa alla

01 januari 2024

Installatörsföretagen har ingått avtal med Unionen, Elektrikerförbundet och SEKO om etableringsanställning, en anställningsform riktad till nyanlända och långtidsarbetslösa arbetstagare.

Etableringsanställning, även kallat etableringsjobb, är en anställningsform riktad till nyanlända och långtidsarbetslösa arbetstagare. Syftet med etableringsanställning är att dessa arbetstagare ska ges möjlighet att förvärva de kunskaper och erfarenheter som krävs på svensk arbetsmarknad. Etableringsanställning är en tidsbegränsad anställningsform i upp till två år på heltid. Huvudregeln är att anställningen ska leda till en tillsvidareanställning på heltid hos arbetsgivaren.

Vad krävs av dig som arbetsgivare för att kunna tillämpa etableringsanställning?

Det är endast möjligt med etableringsanställning inom Unionens avtalsområde och Larm- och Säkerhetsteknikavtalet. För att kunna tillämpa etableringsanställning måste du som arbetsgivare också träffa överenskommelse med den lokala klubben om att etableringsjobb får tillämpas i din verksamhet. Finns ingen lokal klubb på din arbetsplats ska överenskommelse träffas med respektive regionavdelning.

Vilken lön ska utges?

Den etableringsanställdas lön består av två delar, en lönedel från dig som arbetsgivaren och en ersättningsdel från staten. Tillsammans ska dessa två delar uppgå till lägstalönen i Unionens löneavtal (se Bilaga 2 i Tjänstemannaavtalet) respektive Larm- och Säkerhetsteknikavtalets löneavtal (se Bilaga 1 i Larm- och Säkerhetsteknikavtalet). Din lönedel som arbetsgivare är 7 566 kr i 2024 års löneläge.

Etableringsanställda har dessutom, utöver den lönedel du som arbetsgivare är skyldig att betala, även har rätt till ersättning för övertid, restid, jour etc. enligt Tjänstemannaavtalet och Larm- och Säkerhetsteknikavtalet.

Ansökan till Arbetsförmedlingen

Arbetstagaren som anställs i en etableringsanställning ska ansöka om den statliga lönedelen hos Arbetsförmedlingen.

Mer information

Du kan läsa mer om etableringsanställning här.