Hoppa till innehåll

Marknadsläget 2023 och prognos 2024

Data/Tele

13 december 2023

I Installatörsföretagens senaste konjunkturrapport Marknadsläget beskrivs hur höga räntor och en pressad bygg- och fastighetsmarknad skapar utmaningar i vår bransch. Men även hur energieffektivisering och effektstyrning skapar nya affärsmöjligheter.

Installationsvolymerna på hela marknaden väntas minska när vi summerar 2023 och även fortsätta minska 2024 till följd av en negativ utveckling på byggmarknaden. Stigande materialpriser och omkostnader, höga räntor och fallande fastighetsvärden pressar bygg- och fastighetsmarknaden.

Den långsiktiga utvecklingen inom kommunikations- och säkerhetsteknik är positiv och de underliggande drivkrafterna tyder på att marknaden har förutsättningar att växa avsevärt framöver. I dagsläget påverkas emellertid branschen, likt många andra som agerar på fastighetsmarknaden, av det utmanande konjunkturläget. Intervjuer med företrädare för branschen tyder på att det råder en försiktighet från beställare till följd av det höjda kostnadsläget.

Marknadslaget_siffror.png

Marknaden inom kommunikations- och säkerhetsteknik består av flera delar: projektering, planering, leverans av material och tjänster, installation, driftsättning och konfigurering av system samt service och eftermarknad. Till skillnad från traditionella elinstallationer är denna marknad mindre påverkad av byggvolymernas negativa utveckling.

Branschens företag som agerar inom kommunikation och säkerhetsteknik bidra med lösningar som skapar energieffektivisering, genom installationssamordning, digitalisering, driftoptimering, övervakning, styrning och kontroll. Kunderna tänker i funktionstermer snarare än produkter och tekniska lösningar. Den ökade otryggheten bidrar även till ökad efterfrågan på säkerhetsteknik.

Läs hela rapporten här