Hoppa till innehåll

Julbord och andra festligheter – så ser arbetsgivaransvaret ut

Arbetsgivarfrågor

04 december 2023

Under årets sista månad är det vanligt att bjuda personalen på företagsfestligheter. Alla har ju naturligtvis ansvar för sitt eget uppträdande, men glöm inte att ditt ansvar som arbetsgivare även gäller vid dessa tillfällen.

Du som arbetsgivare vill kanske bjuda din personal på julbord? Då kan det vara bra att du som arbetsgivare funderar över om och hur mycket alkohol som ska serveras. Det kan också vara klokt att informera dina anställda om att de är representanter för företaget och att de har ett personligt ansvar för sitt uppträdande innan festen börjar.

Eget ansvar

Julfester är att betrakta som vilken arbetsrelaterad situation som helst. Det spelar ingen roll om det är utanför eller inom ordinarie arbetstid. Inte heller om julbordet serveras på arbetsplatsen eller i en extern lokal. Det spelar heller ingen roll om arbetsgivaren bjuder på alkohol eller inte, alla medarbetare ansvarar ändå för sitt eget beteende. Eventuell misskötsamhet under en julfest kan därmed komma att få arbetsrättsliga konsekvenser.

I och med det är det bra om företagsledningen tänker igenom hur mycket alkohol de eventuellt tänker bjuda på.

Regelverket kring våld och hot om våld på arbetsplatsen är detsamma vid personalfester som under vanliga arbetsdagar, det vill säga aldrig tillåtet. Självklart får inte någon kollega, annan gäst eller personal som serverar julbordet utsättas för kränkande beteende.

Representanter för företaget

Under festligheter gäller arbetsgivaransvaret fullt ut. Lagar och kollektivavtal ska naturligtvis följas däribland Arbetsmiljölagen och Diskrimineringslagen. Ingen medarbetare ska behöva känna sig kränkt eller utsatt på något vis under en julfest. För det fall någon medarbetare anmäler eller gör dig uppmärksammad på att något sådant har inträffar har du som arbetsgivare en utredningsskyldighet.

Inför julfesten bör alla medarbetare uppmärksammas på att de är representanter för företaget och att de har ett personligt ansvar för sitt uppträdande. Det förekommer att medarbetare inte har förstått att julbordsätande är som vilken arbetsdag som helst och att all misskötsamhet hanteras efter det.

Hoppas alla får ett trevligt lucia/jul/nyårsfirande och att det eventuella julbordet blir en glad och trevlig tillställning!