Hoppa till innehåll

Energieffektiv kompetens ska kartläggas

Aktuellt, Visa alla

30 november 2023

EU:s Energieffektivitetsdirektiv är nu beslutat och kommer bli att en del av svensk lagstiftning. Det medför även lagstadgade krav på att analysera kompetensbehovet för att klara klimatomställningen.

- Det är glädjande att vi nu har stöd från EU för att få fram den kompetens som krävs för att genomföra vårt Energipolitiska program. Att koppla klimatmålen till kompetensbehovet har Installatörsföretagen kämpat för sedan 2019, tillsammans med våra europeiska samarbetsorganisationer, säger Pär Lundström, senior rådgivare inom näringspolitik och kompetensförsörjning på Installatörsföretagen.

Senast den 31 december 2024 och därefter minst vart fjärde år SKA medlemsstaterna bedöma klyftan mellan tillgängliga och efterfrågade yrkesutövare. Det gäller leverantör av energitjänster, energibesiktningsmän, energiansvariga, oberoende experter, installatörer av byggnadselement och leverantörer av integrerade renoveringsarbeten. Medlemsstaterna ska offentliggöra bedömningen och rekommendationerna till denna.

Dessutom ska EU-kommissionen senast den 11 oktober 2024, i samarbete med en expertgrupp som utsetts av medlemsstaterna, skapa strukturer och kampanjer för att locka fler människor till yrken som leder till att vi använda vår energi effektivare.

Relaterat innehåll: Installatörsföretagen energipolitiska program.