Hoppa till innehåll

Energimyndigheten synar behov av arbetskraft

Opinion

10 oktober 2023

Energimyndigheten har kartlagt kompetensbehov och framtida bristyrken till följd av allt större satsningar på elektrifiering, som en del av samhällets energiomställning.

- Det är glädjande att Energimyndigheten tar ett samlat grepp kring hur Sverige ska kunna skapa ett fossilfritt el- och energisystem, något som beräknas kräva en fördubbling av tillgången på elektricitet, säger Mats Ählberg, branschansvarig för Sveriges Elkraftentreprenörer och tf chef för branschfrågor på Installatörsföretagen. Särskilt glädjande är det att behovet av 3 000 montörer inom elkraft specificeras i Energimyndighetens rapport.

För att fylla rekryteringsbehovet behöver bland annat Installatörsföretagens förslag kring ”Företagslärling” bli verklighet. Förslaget går ut på att företag som anställer personer som saknar tidigare erfarenhet från branschen ska få tillgång till vux-kurser, som är fastställda enligt de yrkespaket som Installatörsföretagen har varit med att ta fram inom ramen för programrådens arbete på Skolverket.

- Utmaningen kring laddinfrastrukturen behöver dock synliggöras i Energimyndighetens fortsatta arbete. Varken tillgång till elnät eller effekt belyses på ett tillfredsställande sätt i den rapport som nu presenterats, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Installatörsföretagen.

- Vi saknar dock en motsvarande rapport för den teknik som ryms inom förkortningen VVS. Hur vi använder luft och värme och hur olika gaser och vätskor transporteras och tempereras har också stor betydelse för om Sverige ska lyckas med sina klimatambitioner till 2030 och 2045, säger Andreas Åström.

Läs mer: