Hoppa till innehåll

Nya regler om brandskydd på remiss

Säkerhet/Larm

18 september 2023

Boverkets byggregler är just nu under omarbetning. Det kapitel som beskriver brandskydd, kapitel 5, har nyligen varit ute på remiss. De beskriver minimikraven på säkerhet i händelse av brand i samband med uppförande av nya byggnader och vid ändring av byggnader.

Övergripande sker en förändring av Boverkets byggregler, BBR, där allmänna råd tas bort och kraven lättas upp detta för att underlätta framtiden. Det är ett delprojekt i Möjligheternas byggregler, som ska överföra gällande byggregler till en ny förenklad modell där en del av kraven och dimensionering förflyttas till branschregler och standarder i stället.

Detta medför till exempel att Boverkets allmänna råd om analytisk dimensionering av byggnaders brandskydd (BBRAD) föreslås ersättas av en teknisk specifikation utarbetad av SIS, Svenska institutet för standarder, vilket innebär att BBRAD kommer att upphävas.

Installatörsföretagen har skickat in ett remissvar där vi är positiva till en modernisering som möjliggör alternativa och nya tekniska lösningar. Vi anser dock att det finns vissa otydligheter samt harmoniseringsproblem. Dessutom tror vi tidsplanen är för snäv för att nya branschregler och standarder ska hinna komma i bruk. Dessutom minimeras hänvisningarna till standarder och branschregler vilket kan medföra problem under en övergångstid.

Den nya författningen planeras träda i kraft sommaren 2024. Särskilda områden som Boverket avser att studera är:

  • träbyggnader
  • fler äldre personer och mer vård i hemmiljöer
  • ny teknik: solpaneler, energilagring, laddfordon
  • höga byggnader
  • gröna tak och fasader

Läs mer om remissen (och inkomna remisser) på Boverkets hemsida