Hoppa till innehåll
Säker El uppgraderas – välkommen in till nya Säker El måndag 6 maj Läs mer

Välbehövliga förändringsförslag av yrkeshögskolan

Utbildning

04 juli 2023

Nyligen överlämnade den statliga utredningen Framtidens yrkeshögskola – stabil, effektiv och hållbar sitt betänkande till regeringen. Utredningen har haft i uppdrag att undersöka hur yrkeshögskolan kan utvecklas.

- Yrkeshögskolan är en viktig och välfungerande utbildningsform. Det finns en stark koppling till näringslivet och 9 av 10 studerande får arbete inom ett år efter avslutad utbildning. Vi ser att behovet av YH-kompetens inom installationsbranschen ökar från år till år. Därför är det bra att utbildningsformen förbättras, säger Joel Andersson, expert på kompetensförsörjning.

Utredningen har haft i uppdrag att se över stora delar av utbildningsformen och lagt fram ett flertal förslag som kommer att gynna våra medlemmars kompetensförsörjning. Dels läggs stor vikt vid att det är arbetsmarknadens kompetensbehov som är i fokus för utbildningarna inom yrkeshögskolan. Ett annat förslag är att det bör skapas nationella lärmiljöer för investeringstunga utbildningar.

- En yrkeshögskoleutbildning ska inte komma till stånd om det inte finns en tydlig efterfrågan från arbetslivet. Det är bra att utredningen står fast vid det. Vi har stora utmaningar i flera av våra delbranscher där lokaler och utbildningsmiljöer är så pass dyra att det är svårt för utbildningsanordnare att bedriva dessa utbildningar. Därför är det bra att utredningen lägger förslag på hur dessa utmaningar ska kunna lösas, säger Joel Andersson.

I utredningen understryks även behovet av en ytterligare expansion av utbildningsformen. Idag är det bara drygt 35 procent av alla utbildningar som får starta, vilket gör det svårt för såväl branschen som för utbildningsanordnare att kunna arbeta långsiktigt med kompetensförsörjningsfrågan. Den delen bör förändras och förbättras.