Hoppa till innehåll

Byggnads stämmer Installatörsföretagen och medlemsföretag i Arbetsdomstolen

Aktuellt

13 januari 2022

Fackförbundet Byggnads har tidigare i veckan lämnat in en stämningsansökan mot Installatörsföretagen och medlemsföretaget Fineweld. Stämningen gäller kollektivavtalsbrott, detta då Byggnads hävdar att Fineweld inte har förhandlat innan de anlitat underentreprenörer.

- Stämningen gäller kollektivavtalsbrott, men mer konkret är frågan om det funnits en skyldighet för företaget att förhandla eller inte. Vi tolkar MBL, kollektivavtalet och dess bilagor annorlunda än Byggnads, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen.

Denna tvist gäller alltså inte alls om underentreprenörerna ska ha kollektivavtal eller inte, utan enbart om det aktuella företaget haft en skyldighet att förhandla enligt MBL och det aktuella kollektivavtalet.

- Vi är starka företrädare för den svenska modellen och att företag ska ha kollektivavtal men tvisten nu handlar enbart om hur man ska tolka förhandlingsreglerna. Jag tycker att det är bra att domstol nu får avgöra vilken tolkning som är rätt, avslutar Henrik Junzell.