Hoppa till innehåll

Inga större förändringar i arbetsskadestatistiken för 2019

Arbetsmiljö, Visa alla

05 oktober 2020

Nu har arbetsskadestatistiken för 2019 kommit. Det har inte skett några större förändringar sedan året innan. För elinstallation ligger antal skadade på strax över 9 arbetsolyckor per 1000 personer och motsvarande siffra för vvs är 11 olyckor per 1000 personer. För vvs är det en liten uppgång sedan året innan men sett över senaste fem åren är det ingen signifikant ökning.

För både vvs och elinstallation orsakas de flesta skadorna av kroppsrörelser med eller utan belastning, till exempelvis att någon snubblar eller kliver snett. Därefter följer fall från höjd och förlorad kontroll av handverktyg. Orsakerna till arbetsskadorna är snarlika för el och vvs. De skiljer sig främst genom att elinstallation har fler elolyckor och vvs har något fler olyckor orsakade av förlust av handverktyg.

När det gäller arbetssjukdomar är det belastningssjukdomar som dominerar både el och vvs. På andra plats kommer det för elinstallation sociala och organisatoriskt relaterade sjukdomar och för vvs fysikaliskt relaterade sjukdomar.

Ta del av all arbetsskadestatistik för 2019