Hoppa till innehåll

Ansökan ETU

För att ansöka om medel via ETU krävs det att vissa kriterier uppfylls.

Här listar vi vad projektledare och firmatecknare behöver uppfylla:

Projektledare

Projektledaren ser till att projektbeskrivning i form av projektplan finns
samt att ansökningshandlingen godkänns av firmatecknaren. Sedan svarar projektledaren för att projektet genomförs enligt den beviljade ansökan. Projektledaren ansvarar för tidplaner, referensgruppsmöten samt gör en slutrapportering vid projektets slut.

Sökande företagets firmatecknare

Det sökande företagets firmatecknare undertecknar ansökningshandlingen innan den lämnas in till ETU, Elteknikbranschens utveckling i Sverige AB och bekräftar därmed att projektet är utformat enligt företagets intentioner. Det är viktigt att ETU kan säkerställa att projektet är väl förankrat i det sökande företagets eller organisationens verksamhet.

Om ansökan kommer från ett medlemsföretag till Installatörsföretagen är det också viktigt att medlemsföretaget aktivt deltar i styrgruppen och referensgruppen när projektet väl har blivit beviljat.

Så här gör du

För att få söka bidrag behöver du skicka in en ansökningshandling och en projektplan.

1. Formulera din projektidé

Jobbar du på ett företag eller i en organisation som verkar för elteknikbranschen inom områdena utbildning, utveckling, rådgivning, design, konstruktion, installation, programmering, energioptimering, driftsättning, service samt drift och underhåll? Har du eller ditt företag förslag på ett utvecklingsprojekt som leder till:

• attraktivare bransch,
• stabilare kompetensförsörjning,
• produktivitetsutveckling,
• långsiktigt hållbar tillväxt inom elteknikbranschen,
• gynnsammare förutsättningar för innovationer och teknikutveckling,
• mer välfungerande organisation, goda arbetsformer samt gott ledarskap i branschföretagen?

Om du kan svara ja till någon av ovanstående då är du välkommen att ansöka om bidrag. Du ökar dina chanser att få bidrag om du kan berätta för oss hur flera företag eller helst hela branschen kan ha nytta av just din idé.

Om du behöver hjälp eller ytterligare information

  • Ta gärna kontakt med Elteknikbranschens utveckling i Sverige AB:s handläggare om du behöver ytterligare information.

2. Ladda ner och fyll i ansökningshandlingen

Klicka och öppna ansökningshandlingen. Fyll i ansökan på din dator och skriv sedan ut den för signering av både projektledare och företagets firmatecknare. Du skickar sedan in den tillsammans med din projektplan.

3. Skapa en projektplan

För att ditt projekt ska kunna få bidrag från Elteknikbranschens utveckling AB krävs att du skriver en beskrivning i form av en projektplan och skickar in tillsammans med ansökningshandlingen. Projektplanen ska vara skriven på svenska, medan eventuella bilagor kan vara på engelska.

En projektplan ska innehålla nedanstående information

  1. Bakgrund
  2. Syfte
  3. Genomförande
  4. Tidplan
  5. Organisation
  6. Redovisning
  7. Kostnader
  8. Finansiering

Läs mer om kraven på innehåll i projektplanen.

4. Underteckna ansökan

Ansökningshandlingen ska undertecknas av både projektledare och företagets firmatecknare.

5. Skicka in din ansökningshandling och projektplan

Din ansökan skickar du in skriftligt till Elteknikbranschens utveckling i Sverige AB:s handläggare. Märk ansökan med: Ansökan bidrag

Elteknikbranschens utveckling i Sverige AB
Att: Reijo Mustonen
c/o Installatörsföretagen Service i Sverige AB
Box 17154
104 62 Stockholm

6. Få bekräftelse

Du kommer få en bekräftelse på att ansökan har kommit Elteknikbranschens utveckling i Sverige AB:s handläggare till handa.

Vad händer sen?

Det är styrelsen i Elteknikbranschens utveckling i Sverige AB (ETU) som fattar beslut om bidrag till projekt. Behandlingen skiljer sig något beroende på om det avser ett utvecklingsprojekt eller om det avser skada på grund av arbetsmarknadskonflikt eller bidrag till arbetsmarknadskonflikt.

Ansökan till utvecklingsprojekt

En ansökan om bidrag till ett utvecklingsprojekt behandlas i beredningsutskottet. Utskottet kan antingen avstyrka eller rekommendera bidrag till ansökan. Beredningsutskottet gör några korta kommentarer till sitt beslut, eller föreslår förändringar eller förutsättningar som erfordras för utskottets rekommendation.

Slutligen går ansökan vidare till styrelsen som antingen avslår eller beviljar bidrag, helt eller delvis, till ansökan. Styrelsen fastställer också de förutsättningar som gäller för bidraget.

Ansökan vid skada pga arbetsmarknadskonflikt

Om ansökan avser skada på grund av arbetsmarknadskonflikt behandlas ansökan först i berörd arbetsgivarorganisation. Dess uppgift är att bedöma relevans och skada. Baserat på denna bedömning av ansökans relevans kan man antingen avstyrka eller rekommendera bidrag till ansökan.

Därefter går ansökan vidare till styrelsen som antingen avslår eller beviljar bidrag, helt eller delvis, till ansökan. Styrelsen fastställer också de förutsättningar som gäller för bidraget.

Projekt som löper längre än 6 månader

Projekt som pågår längre än sex (6) månader ska delrapportera varannan månad hur projektet går i enlighet med Elteknikbranschens utveckling i Sverige AB:s anvisningar när detta är aktuellt.
Delrapport är också ett krav för att erhålla delbetalning av beviljade medel.

När projektet är avslutat

En slutrapport ska skrivas i enlighet med instruktioner som ges av Elteknikbranschens utveckling i Sverige AB:s vid projektstart.
Slutrapporten skickar du in till etu@installatorsforetagen.se i digital form. Efter att du skickat in din slutrapport fattar kansliet beslut om vilka insatser som ska göras för att exempelvis sprida kännedom om uppnådda resultat och hur vi för ut resultatet till elteknikbranschen.

I detta arbete kommer vi kontakta och vilja samarbeta med dig.

Ansöknings- och rapporteringstider 2024

Det är viktigt att ansökan eller slutrapporten inlämnas i tid för att hinna med i Elteknikbranschens utveckling i Sverige ABs beslutsprocess.

Under 2024 genomförs fyra möten där beslut tas om beviljande av medel.

Tider för inlämning av ansökningar

Möte nr Sista dag för ansökan Besked
1–2024 1 mars v.14
2–2024 3 maj v.23
3–2024 6 september v.42
4–2024 22 november v.2 (2025)

.

Dokument