Hoppa till innehåll

Arbetsmiljö och säkerhet

Arbetsmiljö

Företagets arbete med arbetsmiljö och säkerhet är alltid i fokus för Installatörsföretagen och vi samverkar med er medlemsföretag, samt våra med- och motparter, för att ge er bra förutsättningar.

Vi utvecklar stöd för ert arbetsmiljöarbete. Här hittar du våra checklistor, hjälpmedel och annat bra.

Systematiskt arbetsmiljöarbete
Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) är det arbetssätt som ska användas för att uppnå en god arbetsmiljö. Metoden finns beskriven i Arbetsmiljöverkets föreskrift Systematiskt...
Byggarbetsmiljösamordnare BAS
Reglerna handlar om samordning och ansvarsfördelning under hela byggprocessen från planering och projektering till utförandet av byggnadsarbetet.
Checklistor arbetsmiljö
Till hjälp i Installatörsföretagens systematiska arbetsmiljöarbete finns checklistor utformade för branschen. Checklistorna är framtagna av branschen i samverkan mellan parterna.
Installatörsföretagens arbetsmiljöarbete
Arbetsmiljöfrågorna är alltid i fokus. Inom Installatörsföretagen försöker vi i samverkan med våra medlemsföretag lyfta fram och verka för att skapa bra förutsättningar för det...
Relaterat innehåll
 • Förhindra belastningsskador med Ergonomihjälpen

  Nyhet

  Nu är det europeiska arbetsmiljöveckan för att öka medvetenheten om arbetsrelaterade belastningsskador. Belastningsskador är en av de vanligaste orsakerna till längre sjukskrivningar i vår bransch och beror ofta på tunga, felaktiga lyft eller ensidigt och repetitivt arbete. Men det finns mycket att göra för att förebygga besvären.

 • Gå en kurs i fallteknik via Svenska judoförbundet

  Nyhet

  Fallolyckor är den vanligaste arbetsolyckan i Sverige. Svenska judoförbundet har därför i samarbete med AFA försäkringar tagit fram en utbildning i fallteknik. Utbildningen är kostnadsfri för er som har kollektivavtalad försäkring via AFA försäkring.

 • Inga större förändringar i arbetsskadestatistiken för 2019

  Nyhet

  Nu har arbetsskadestatistiken för 2019 kommit. Det har inte skett några större förändringar sedan året innan. För elinstallation ligger antal skadade på strax över 9 arbetsolyckor per 1000 personer och motsvarande siffra för vvs är 11 olyckor per 1000 personer. För vvs är det en liten uppgång sedan året innan men sett över senaste fem åren är det ingen signifikant ökning.

 • Gilla jobbet

  Digitalt event 03 nov 2020 09:00 - 03 nov 2020 12:00
  Kalender

  Den 3 november är det dags för Gilla jobbet, som i år är i digital form. Temat är inte helt oväntat coronarelaterad arbetsmiljö.

 • Obligatorisk säkerhetsutbildning för arbete hos Byggföretagens medlemsföretag

  Nyhet

  Byggföretagens styrelse har beslutat att från och med 1 juli 2021 ska Safe Construction Training vara obligatorisk för alla som är verksamma vid arbetsplatser som Byggföretagens medlemsföretag ansvarar för, eller samordnar arbetsmiljöfrågor. Det gäller alltså även de av Installatörsföretagens medlemmar som är verksamma där.