Hoppa till innehåll

Regeringen har tagit emot vår färdplan

Hållbarhet

21 februari 2024

Den uppgraderade färdplanen för en klimatneutral, konkurrenskraftig samt lönsam bygg- och anläggningssektor har överlämnats till regeringen. Den utgör nu en viktig pusselbit i det fortsatta klimatarbetet. I färdplanen finns bland annat åtgärdsförslag för hur branschen kan bidra till att Sverige når klimatmålen i tid.

Inom ramen för Fossilfritt Sverige har 22 olika branscher tagit fram färdplaner för att visa hur de kan stärka sin konkurrenskraft genom att bli fossilfria eller klimatneutrala. Färdplanen för bygg- och anläggningssektorn är en av dessa, vilken ger en bild av hur vi ska uppnå klimatmålen inom vår sektor.

Den 21 februari lämnades bygg- och anläggningssektorns uppgraderade färdplan över till regeringen och utgör nu en grund för det fortsatta klimatarbetet. Bakom färdplanen står Installatörsföretagen, Byggföretagen, Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta, Byggherrarna, Byggmaterialindustrierna, Innovations­företagen och Trafikverket.

Om färdplanen för bygg- och anläggning

Bygg- och anläggningssektorn står för ungefär en femtedel av Sveriges klimatutsläpp. Det är samtidigt en sektor som utgör en viktig nyckel för den gröna omställningen. Färdplanen togs fram redan 2018 och täcker hela värdekedjan från tillverkning av material och produkter, till drift och förvaltning av fastigheter.

Nu har färdplanen vässats och uppgraderats för att lösningarna ska kunna skalas upp och tempot i omställningen öka. Målsättningen är att halvera utsläppen till 2030, men färdplanen visar att det är möjligt att halvera utsläppen redan idag.

Färdplanen samlar i dag runt 170 företag, kommuner och organisationer. Samtliga har antagit det gemensamma målet om att halvera sina klimatutsläpp fram till 2030 och att uppnå nettonollutsläpp år 2045.

Därför står vi bakom färdplanen

Genom vårt engagemang i färdplanen synliggör vi vikten av installationsbranschen i byggsektorn. Vi vill också stimulera installationsföretagen att genomföra aktiviteter som leder till att den egna verksamheten blir hållbar på riktigt. De åtgärdsförslag som presenteras ska också säkra företagens konkurrenskraft samtidigt som arbetet bidrar till att Sverige når klimatmålen i tid.

Nu vill vi att fler installatörer och entreprenörer ansluter sig till färdplanen. Detta är installatörernas åtaganden i korthet:

  1. Åtagande 1: Vi uppför byggnader och anläggningar på ett klimateffektivt sätt och vi fasar ut fossila bränslen.
  2. Åtagande 2: Vi främjar minimerad och cirkulär materialanvändning i nybyggnation, renovering och vid rivning.
  3. Åtagande 3: Vi efterfrågar klimat- och energieffektiva produkter och tjänster från våra leverantörer och underentreprenörer och vi följer upp utfallet.
  4. Åtagande 4: Vi erbjuder och levererar klimateffektiva och funktionella lösningar som minskar kravställarens användning av material och energi ur ett livscykelperspektiv.
  5. Åtagande 5: Vi arbetar aktivt för att eliminera fel, skador och brister under byggnation, ombyggnation och renovering samt säkerställer att ställda krav uppfylls.

Så ansluter du ditt företag

För att ansluta sig till färdplanen behöver ett beslut tas i företagets styrelse, eller ledningsgrupp, om nettonollutsläpp senast 2045. Sedan meddelas viljeriktningen till Installatörsföretagen.