Hoppa till innehåll

Tempoökning för fossilfri Färdplan

Hållbarhet

25 september 2023

Färdplanen för en fossilfri bygg- och anläggningssektor uppgraderas nu för att öka tempot i klimatomställningen.

- Installationsbranschens bidrag till en mer miljövänlig samhällsutveckling genom energieffektivisering, elektrifiering och hållbara installationer är betydande, säger Helen Magnusson energi- och hållbarhetsexpert på Installatörsföretagen.

Arbetet med att uppgradera färdplanen pågår och lansering sker i december. Inriktningen är ett ökat fokus på cirkulära affärsmodeller och ett förtydligat budskap till politiken. Genom att visa på möjligheter, identifiera hinder och definiera åtaganden är färdplanen branschens egen beskrivning av resan mot nettonollutsläpp.

- Vi ser att vi kommer att behöva göra klimatavtrycket till ett centralt krav vid upphandlingar i framtiden. Dessutom är det nödvändigt att arbeta för att öka tillgången till produktdata och information om hela systemlösningars klimatpåverkan, säger Helen Magnusson.

Färdplanen samordnas av Byggföretagen tillsammans med Installatörsföretagen, Innovationsföretagen, Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna, Byggmaterialindustrierna, Byggherrarna och Trafikverket.

- Eftersom installationsprodukter ofta har kortare teknisk livslängd jämfört med byggnadens klimatskal, är reparationsmöjligheter, underhåll, återvinning och återbruk lika viktigt för oss som själva tillverkningsprocessen, säger Helen Magnusson.

Uppgraderingen av färdplanen kommer även att inkludera användningsfasen hos byggnader, där energieffektivisering kommer ha stor betydelse.

Färdplanen har funnits sedan 2018 och samlar idag runt 170 företag, kommuner och organisationer som antagit målet att halvera sina klimatutsläpp fram till 2030 samt uppnå nettonollutsläpp år 2045. Inom ramen för Fossilfritt Sverige har bygg- och anläggningsbranschen tillsammans med 21 andra branscher tagit fram färdplaner som visar hur konkurrenskraften kan stärkas genom att bli fossilfria.

Den 4:e oktober genomförs en megaworkshop för att förankra arbetet i uppgraderingen med samtliga aktörer som står bakom färdplanen. Läs mer om workshopen.

Läs mer om Färdplanen