Hoppa till innehåll

Nya checklistor hjälper dig att sälja in energieffektivisering

Lönsamhet & företagande

25 september 2023

Efterfrågan på energieffektiviserande åtgärder har aldrig varit så hög som nu. Samtidigt sker en nedgång i nyproduktion av bostäder vilket gör att installations- och byggbranschen bromsar in. Det kan därmed vara läge att få in affärer från annat håll. Installatörsföretagen och Energieffektiviseringsföretagen (Eneff) har därför tagit fram tre enkla checklistor för att underlätta införsäljningen av energieffektiviserande åtgärder i småhus, flerbostadshus och lokaler.

Många installatörer känner sig osäkra på vilka enkla och effektiva energibesparingsåtgärder som finns att föreslå för kunder som frågar. Kanske är man är inte heller van att sälja in extra arbete, utöver det man är där för att utföra. Trots att vi vet att många kunder ser installatören som sin expert och är den man rådfrågar gällande dessa funderingar.

- Energianvändningen i lokaler och bostäder utgör en väsentlig del av Sveriges totala energianvändning, uppemot 40 procent. Kan du som installatör minska den andelen är många kunder beredda att lyssna. Men det är kanske inte så lätt att veta var man ska börja, säger Rafed Sadek, expert på installationsteknik vvs på Installatörsföretagen.

Installatörsföretagen och Energieffektiviseringsföretagen har därför tillsammans tagit fram tre checklistor gällande de enklaste energieffektiviseringsåtgärderna i småhus, flerbostadshus och lokaler. Checklistorna är en praktisk guide till installatörer för att på ett enkelt sätt hjälpa kunder att hitta vanliga åtgärder för energieffektivisering. Med hjälp av listan går du enkelt igenom ventilation, värmesystem, varmvatten, styr- och övervakning, belysning och angränsande områden.

Listorna har granskats och använts på prov i projekt av ett antal utvalda installationsföretag och reviderats därefter. Listorna leder förhoppningsvis både till en möjlig kompetenshöjning hos installatören men också till nöjdare kunder och fler affärer – win win win helt enkelt.

Checklistorna kan enkelt laddas ned av företagen och kompletteras med egen logga eller andra tillägg. Listorna kan sedan överlämnas till kund, eller låta dem kopiera eller fotografera dem – allt för att skapa bättre förutsättningar för nöjdare kunder, fler affärer och energieffektivare fastigheter.

Ni hittar alla checklistor här!