Hoppa till innehåll

IN uppmanar regeringen att ändra momsreglerna avseende inköp av bilar för att få konkurrera på lika villkor som andra bilberoende branscher

Arbetsmiljö, Visa alla

25 augusti 2023

Dagens komplexa momsregler som bland annat omfattar begränsat momsavdrag vid inköp av bilar hämmar företagen att konkurrera på lika villkor som andra bilberoende branscher och bättre miljöanpassande. Installatörsföretagen efterlyser att momsavdrag ska medges fullt ut för momspliktig verksamhet. Som det är nu drabbas de flesta svenska företag av omfattande avdragsförbud och begränsningar gällande personbilar.

bil_backspegel.jpg

Dagens momsregler gällande våra servicebilar skapar usla förutsättningar och medför negativ påverkan på svenska företags konkurrenskraft. Av en delstudie återfinns bland annat Tyskland och Nederländerna som intressanta förebilder som inte begränsar momsavdraget för bilar. Av studien återfinns även exempel på länder som kombinerar generell avdragsrätt med schablonregler om ett fordon även kan användas privat.

Svenskt näringsliv tog hjälp av konsultföretaget Trinovo för beräkning om hur regelverket av momshantering påverkar företag, dyrast blir det för småföretagare med 1–4 anställda och den totala kostnaden för momshantering beräknas uppgå till 14 miljarder kronor varav hälften av beloppet står småföretagare för. Det komplexa regelverket för momshantering kostar småföretagare mycket tid och pengar, enligt Anna Sandberg Nilsson, momsexpert på Svenskt näringsliv. Dagens industri lyfter fram att tre fjärdedelar av kostnaderna uppstår redan vid en bedömning av ingående moms.

Vi uppmanar regeringen att reformera momsreglerna avseende bilar. Ta intryck av de länder i Europa som har de bästa reglerna och som kan gynna både miljön och konkurrenskraften. Här kan du läsa brevet till regeringen i sin helhet.

Installatörsföretagens 3 800 medlemsföretag med 58 000 medarbetare spelar en nyckelroll i Sveriges energi- och klimatomställning, de elektrifierar processer inom transport- och industrisektorn samt energieffektiviserar fastigheter och verksamheter. Våra medlemsföretag vill ta ett steg längre gällande att driva sina företag mer hållbart och klimatvänligt. För att verka för en förändring har Installatörsföretagen skickat ett brev till regeringen den 27 juni 2023 för att uppmärksamma detta samt förslag till förändringar.