Hoppa till innehåll

H22: Klimatomställning i full satsning

IN Skånes Regional förening, Visa alla

21 juni 2022

Installatörsföretagen presenterade under en förmiddag en analys kopplat till kompetensförsörjning på ämnet klimatomställning framtagen av WSP, framfört av experter och entreprenörer utifrån nationellt och nordiskt perspektiv.

Målet är att Sverige ska ha nettonollutsläpp av växthusgaser 2045.
Fossila bränslen fasas ut och ersätts av elektrifiering samtidigt som byggnaders energisystem förändras från energiförbrukare till producenter.
Flera bra förslag lyftes när Installatörsföretagen ordnade seminarium på temat under #H22.

- Vi är glada att kunna bidra i debatten om de samhällsförändringar vi redan ser men också för att titta framåt. Förändringstakten för de klimatrelaterade insatserna går snabbare än vad prognoser kunnat förutse, mycket beroende på förändringar i vår omvärld. Energipriser, privata initiativ och nästan lite tävlingsanda i industrin, fastighetsbranschen och transportsektorn. Kommuner och regioner skriver klimatkontrakt, har elektrifieringsstrategier och hållbarhetsmål. Samtidigt som vi har befolkningsökning och urbanisering. Sammantaget tycker jag det är en väldigt positiv utveckling som ger hopp inför framtiden, säger Torbjörn Johansson, företagsrådgivare på Installatörsföretagen.

Det gäller att ha koll på vad som händer i kunskapsfronten för att kunna välja väg. Det är en ny karta att förhålla sig till som företag. Nya affärsmöjligheter eller bli frånsprungen av de som driver utveckling. Det gäller att satsa på kompetensutveckling, rekrytera nya kompetenser, samarbeta med fler och tänka systemlösningar.
Engagemang finns!

I samtalen på H22 I Helsingborg deltog Ebba Willerström Ehrning från Fossil fritt Sverige, Göran Green entreprenör och projektledare, Tony Mufic utbildningsdirektör i Helsingborg, Viktoria Hansson Näringslivsutvecklare på Region Skåne, Erik Hultgren från Svenskt Näringsliv, Tekniq i Köpenhamn Troels Blicher Danielsson, Anita Aspegren VD för IQ Samhällsbyggnad, Emma Elheim Karlsson: styrelsen för EuropeOn och GCP Europé samt entreprenör, Pär Lundström Senior rådgivare inom Näringspolitik och kompetensförsörjning.

Fossilfritt Sverige Ebba Willerström Ehrning.jpg

Fossilfritt Sverige, Ebba Willerström Ehrning

Mingel H22.jpg

H22 mingel