Hoppa till innehåll

Ny rutin för tvingande regler - LÖSEN

Arbetsgivarfrågor, Visa alla

08 maj 2024

Under 2024 kommer alla medlemsföretag som tillämpar Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl och Plåt- och Ventilationsavtalet att behöva sätta upp en rutin för att månadsvis redovisa granskningsunderlag till Byggnads.

Det innebär att företaget ska tillämpa reglerna kring lönegranskning och lönegranskningsunderlag. Reglerna finns i:

Systemet kallas för LÖSEN - Löneunderlag Säkert & Enkelt - och är en digital plattform som kopplar till företagets lönesystem.

Exakt datum för när du som arbetsgivare ska börja registrera i LÖSEN återkommer vi till under 2024. I god tid, innan den digitala plattformen för LÖSEN är klar, kommer Installatörsföretagen att på olika sätt informera medlemsföretagen om detaljer kring LÖSEN samt vad som krävs för att fullgöra arbetsgivarens skyldighet. Har du frågor är du välkommen att kontakta din lokala företagsrådgivare.

Möjligheten för Byggnads att granska löneunderlag finns sedan länge i kollektivavtalen. Under 2024 tillgängliggörs en digital plattform som underlättar rapporteringen för arbetsgivare som omfattas av Teknikinstallationsavtalet. LÖSEN gör det helt enkelt lätt att göra rätt. Lönegranskning sker sedan 2011-2012 på Byggavtalets och på Entreprenadmaskinavtalets områden.