Hoppa till innehåll

Vattenskaderapporten 2022: Eftersatta underhåll störst orsak till vattenskador

Rapport, Visa alla

25 maj 2023

Vattenskaderapporten, som sammanfattar drygt 35 000 inrapporterade vattenskador under förra året, visar att sönderrostade ledningar står för majoriteten av vattenskadorna i svenska hem. Även i år toppar köket som det rum som har flest vattenskador. De orsakas framför allt av vitvaror.

2022 års Vattenskaderapport omfattar 35 205 vattenskador som inrapporterades till och besiktades av försäkringsbolagen under perioden 1 januari till 31 december 2022.

- Historiskt sett har badrummet varit värst drabbat av vattenskador, men de senaste åren har köksmaskiner toppat statistiken. Den trenden håller tyvärr i sig, visar årets rapport, säger Rafed Sadek, expert på installationsteknik vvs på Installatörsföretagen.

Så mycket som 35 procent av den totala andelen rapporterade vattenskador sker i köket. Av dem orsakas 52 procent av utrustning såsom kyl, frys och diskmaskin. Ofta är det maskiner som är yngre än tio år.

Vattenskador i badrum minskar

Andelen vattenskador i bad och dusch fortsätter att sjunka stadigt, vilket förmodligen beror på de krafttag som branschorganisationerna tagit för att förbättra tätskikt, material och vvs -installationer på ett säkert och hållbart sätt. I årets rapport står vattenskador i bad och dusch för 24 procent. Endast 7 procent av vattenskadorna sker i tvättstuga och 5 procent i separata WC -rum

Gamla ledningar ofta orsak till vattenläckor

Vattenskador orsakade av ledningssystem är fortfarande högt. De står för 59 procent av alla inrapporterade skador. Totalt 20 655 skador orsakades av läckage från ledningssystem för vatten, värme och avlopp. De flesta skadorna uppstår i hus där ledningarna är äldre än 20 år, ofta betydligt äldre än så. Av vattenskador som orsakas av läckage i ledningssystem, beror så många som 70 procent på att rören gått sönder på grund av korrosion, ålder och slitage.

- Det är glädjande att se att andelen vattenskador som sker till följd av utförandefel eller materialfel minskar, säger Thomas Helmerson, verksamhetsledare för Vattenskadecentrum.

Tätskiktsskador minskar

Av den totala andelen vattenskador i Vattenskaderapporten 2022 står skador orsakade av läckage genom tätskikt i våtrum för 13 procent, vilket är en minskning med 2 procent sedan förra årets rapport.

Andelen vattenskador genom tätskikt är störst när ytbeklädnaden är kakel eller keramiskt material. Av alla skador i tätskikt skedde drygt 80 procent i golvet. Nästan hälften, 48 procent av väggskador och 51 procent av golvskador, orsakade av tätskikt med kakel eller keramiskt material som ytskikt, hade vätskebaserat tätskikt. Minst andel vattenskador sker genom tätskikt av plastmatta som sitter bakom kakel och keramiskt material.

Här sker flest vattenskador

  • 59 procent ledningssystem. Den största anledningen är åldrade ledningar och kopplingar.
  • 28 procent utrustning. Av dem står vitvaror i köket för flest skador.
  • 13 procent tätskikt i våtrum. Kaklade våtrumsgolv med vätskebaserat tätskikt, står för störst andel.

Som svar på de oroväckande siffrorna i Vattenskaderapporten startades 2021 projektet Köket, som samlar ett 70-tal branschorganisationer, försäkringsbolag, kökstillverkare, vitvarutillverkare och materialleverantörer. Målet är att ta reda på orsakerna till vattenskador i köket och ta fram lösningar för att vända statistiken.

Läs hela rapporten här: www.vattenskadecentrum.se

Vattenskaderapporten ges ut av Vattenskadecentrum, en sammanslutning av branschorganisationer och försäkringsbolag som arbetar tillsammans för att förhindra vattenskador.