Hoppa till innehåll

Nya LAS och Huvudavtal – stärker både arbetsgivare och arbetstagare

Arbetsgivarfrågor, Visa alla

28 september 2022

Den 1 oktober börjar nya regler i lagen om anställningsskydd (LAS) och de nya Huvudavtalen om trygghet, omställning och anställningsskydd, att gälla. Arbetsgivare får nu en ökad flexibilitet vid arbetsbrist, tillsammans med ökad förutsägbarhet och sänkta kostnader vid uppsägning på grund av personliga skäl. Samtidigt stärks arbetstagarens ställning på arbetsmarknaden via bland annat ett nytt omställningsstudiestöd.

Den 1 oktober börjar reformen av svensk arbetsmarknad, ändringarna i LAS och de nya Huvudavtalen, att gälla. Reformen innebär att arbetstagare, vid sidan om sitt anställningsskydd, får en utökad rätt till omställnings- och kompetensstöd, bland annat i form av ett nytt offentligt omställningsstudiestöd och ett kompletterande kollektivavtalat studiestöd. Det stärker arbetstagarens ställning på arbetsmarknaden. Arbetsgivaren i sin tur får ökad flexibilitet vid uppsägning på grund av arbetsbrist samt ökad förutsägbarhet och sänkta kostnader vid uppsägning på grund av personliga skäl.

Bakgrunden till Huvudavtalen och de nya reglerna i LAS är att den svenska arbetsmarknaden har förändrats de senaste decennierna Digitalisering och teknikutveckling ökar behoven av flexibilitet och omställningsförmåga på hela arbetsmarknaden.

Villkoren som parterna har förhandlat fram svarar väl mot utmaningarna på dagens arbetsmarknad och rustar arbetsgivare och anställda för framtiden.

Du som arbetsgivare behöver ha koll på vad som gäller på just ditt kollektivavtalsområde. Därför har vi på Installatörsföretagen tagit fram både informationsmaterial på vår webb samt, för våra medlemmar, genomfört webbinarium där vi tar upp relevant information inom området. De inspelade webbinarierna, med information om vad som gäller för just ditt kollektivavtalsområde, hittar du som medlem här.