Hoppa till innehåll

Energieffektivisering måste vara på regeringens agenda

Om Installatörsföretagen, Visa alla

26 september 2022

En av de första frågorna som Ulf Kristerssons regering behöver ta sig an är energifrågan. Landets hushåll och företag behöver stöd i, att på ett smart sätt, minska sin energianvändning – inte bara få hjälp att kapa elräkningen.

Den socialdemokratiska regeringen aviserade en historiskt stor satsning för att hantera de höga elpriserna. Dessa resurser har Sverige chans att använda långsiktigt, så att hushåll och företag får såväl lägre energianvändning som lägre elpriser, år efter år.

– Genom satsningar på energieffektivisering kan vi på ett kraftfullt sätt bidra till en fungerande elmarknad, rimliga priser och stärkt oberoende från importerad energi. Samtidigt som det är en viktig insats i klimatomställningen, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.

Enligt den avgående regeringen ska uppemot 90 miljarder kronor från Svenska kraftnäts kapacitetsintäkter användas under 2022-2023 för att stödja elanvändarna i form av ett ”högkostnadsskydd”. Men låt inte Sverige gå miste om möjligheten att även investera i ny smart teknik som sänker elpriset långsiktigt.

Delar av dessa medel bör användas till att stödja hushåll och företag att energieffektivisera, så att elpriset och kostnaderna kan sjunka till godtagbara nivåer och hålla sig där över tid.

– Staten kan stödja insatser som exempelvis att byta ut direktverkande el till vattenburet värmesystem, installera värmepumpar, byta ut ljusarmaturer till led-armaturer, installera smarta digitala styrsystem, justera in värmesystem och att göra tilläggsisoleringar. Då får hushållen en knuff i rätt riktning för att kunna energieffektivisera, fortsätter Ola Månsson.

Den nya regeringen bör snarast:

  • Återinföra stödet till energieffektivisering i flerbostadshus
  • Höja rotavdraget för energibesparande åtgärder
  • Utvidga den gröna avdraget så att även energieffektivisering omfattas