Hoppa till innehåll

2G och 3G fasas ut och kontantkort kräver registrering

Data/Tele, Visa alla

20 september 2022

Materialbrist, krav på registrering av kontantkort och utfasning av 2G- och 3G-näten kan skapa problem. En stor mängd larm, sensorer och styrningar använder i dag mobilnätet för kommunikation. Det är därför hög tid att se över kundernas anläggningar.

Det är främst lokala sensorer och styrningar så som körgrindar, nivåvakter, betalterminaler samt hiss-, drift- och trygghetslarm som nyttjar mobilnätet för kommunikation. Tyvärr använder sig de flesta av 3G-nätet som är på väg att fasas ut (senast 2025). När nu även kontantkorten blir tvungna att registreras sedan 1 augusti i år kan det skapa ytterligare hinder för att nyttja dessa för styrningar, larmsändare och sensorer.

Se över kundernas anläggningar

Som tillägg till det råder det materialbrist på larmsändare för 4 och 5G vilket försvårar bytet. Det är därför hög tid att se över era kunders anläggningar som nyttjar mobilnätet för primär eller sekundär kommunikation. I första hand bör man se över om man kan ansluta dessa system till fastighetsnätet eller motsvarande för en säkrare kommunikation. I andra hand uppdatera larmsändaren till modernare teknik som kan hantera 4G och kommande generationer.