Hoppa till innehåll

Ta upp alkoholfrågan redan innan semestrarna

Arbetsgivarfrågor, Visa alla

22 april 2022

För många kan sommarsemester innebära en kraftigt ökad alkoholkonsumtion, vilket även kan leda till misskötsamhet när den anställde kommer tillbaka från ledigheten. Genom att ta upp frågan i god tid innan medarbetarna går på semester så finns det möjlighet att fånga upp dem som ligger i riskgruppen innan det blir ett problem.

Att arbeta förebyggande med skadligt bruk är det bästa alternativet för såväl den enskilde individen som företaget. Individen kan då få hjälp innan problemet förvärras och företaget sparar både pengar och möda.

Vi ger er stöd och hjälp

Ett bra tillfälle att ta upp frågan kan till exempel vara på personalmötet precis innan de flesta går på semester. Om ni vill ha stöd och hjälp med hur ni ska gå till väga så har Installatörsföretagen avtal med Alna. Alna är experter på skadligt bruk i arbetslivet och som medlem hos Installatörsföretagen får du tillgång till gratis rådgivning och rabatterade utbildningar i ämnet. Syftet med tjänsten är just att den ska användas i förebyggande syfte.

I samband med att frågan diskuteras kan det även vara lämpligt att upplysa de anställda om att de kan söka hjälp anonymt via till exempel Beroendecentrum. För den som vill lära sig mer om skadligt bruk så är 1177 Vårdguiden en bra källa.

Kontakta din företagsrådgivare vid misskötsamhet

Om ett missbruk har gått så långt att det lett till misskötsamhet ska du i första hand kontakta din lokala företagsrådgivare på Installatörsföretagen.