Hoppa till innehåll
Säker El uppgraderas – välkommen in till nya Säker El måndag 6 maj Läs mer

Regeringen föreslår förändringar i LAS och ny omställningshjälp

Arbetsgivarfrågor, Visa alla

27 april 2022

Regeringen har beslutet om proposition ”Flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden” som bland annat innebär att arbetsrätten förändras och ett nytt omställningsstudiestöd införs. Propositionen har lämnats till Riksdagen för vidare behandling.

Propositionen "Flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden” innehåller förslag om en reformerad arbetsrätt, ett nytt omställningsstudiestöd och ett nytt grundläggande omställnings- och kompetensstöd. De föreslagna förändringarna kommer påverka hela arbetsmarknaden, inte minst då det kommer bli möjligt att satsa på omställning och kompetensutveckling i långt högre grad än tidigare.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 30 juni 2022. Men om de beslutas, ska de nya reglerna tillämpas först från den 1 oktober 2022.

Propositionen i sin helhet hittar du här.

Vad händer nu med regeringens förslag?

Propositionen är överlämnad till Riksdagen, som väntas fatta beslut i frågan i slutet av maj eller i början av juni. Vi på Installatörsföretagen kommer återkomma med information om de nya reglerna så snart beslutet att anta propositionen är fattat.

Först när det slutliga beslutet är fattat kommer alla konsekvenser att kunna överblickas. Vad vi ser just nu kommer de nya regler påverka våra befintliga kollektivavtal på olika sätt.

Webinarium efter sommaren

Under början av hösten kommer vi bjuda in alla Installatörsföretagens medlemsföretag till live-sända webinarium. Under webinarierna kommer vi gå igenom nya LAS, dess påverkan på våra olika kollektivavtal samt de nya reglerna kring omställning. Där kommer du få reda på hur dessa nyheter kommer påverka ditt företag och dina anställda.

Håll utkik på vår webb för mer information och inbjudan till webinarium!