Hoppa till innehåll

Anställningsförmån som lätt glöms bort

Arbetsgivarfrågor, Visa alla

11 april 2022

Försäkringspaket som ingår i kollektivavtalet, och som ditt företag ska teckna försäkringsavtal med Fora och Collectum om för alla dina anställda, funderar du oftast inte mer på efter att du tecknat försäkringarna och fakturorna börjar komma. Trots att Försäkringspaketen ASL och ITP dvs avtalsförsäkringarna är en lika viktig del av kollektivavtalet som till exempel löneavtalen.

Attraktiva arbetsgivare med kollektivavtalade försäkringspaket

Premierna till försäkringarna och pensionen för dina anställda är ju del av den ersättning, tillsammans med lönen, som du och ditt företag betalar för deras arbetsinsats. Och en värdefull förmån för dina anställda! En förmån som saknas för den som arbetar på företag utan kollektivavtal. Genom att du och ditt företag valt att vara med i Installatörsföretagen och omfattas av Kollektivavtalen garanterar du dina anställda ett bättre skydd, vid arbetsskada, vid långvarig sjukdom och framför allt när det blir dags för pension. Avtals- respektive Tjänstepensionen uppfattas som en allt viktigare löneförmån av anställda enligt nya undersökningar vi berättat om tidigare.

Så de försäkringsavtal du ingått för dina anställda med Fora respektive Collectum är en viktig del i att vara en attraktiv arbetsgivare!

Rapportera rätt

Därför är det också extra viktigt att det blir rätt information från er på företaget till Fora respektive Collectum. Om vilka anställda ni har, om deras pensionsmedförande löner och självklart också vilket kollektivavtal ni följer för respektive anställd.

Vissa premier och avgifter skiljer sig åt mellan de olika kollektivavtal ni kan tillämpa som medlemmar i Installatörsföretagen.

Den information företaget rapporterar in, ligger till grund för hur ni faktureras av Fora och Collectum.

Vad kostar försäkringarna

I Arbetsgivarguiden som du hittar i inloggat läge på IN.se kan du läsa mer om Kollektivavtalade försäkringar och pensioner och där hittar du också den aktuella sammanställningen av ”Avgifter för pensioner och försäkringar enligt lag och kollektivavtal 2022, för Installatörsföretagens medlemsföretag ”.

Att stämma av Fora-fakturan eller Collectums debitering då och då är klokt. Med korrekt rapportering undviker ni efterdebitering. Ni riskerar inte straffräntor, eller - i värsta fall - att råka begå kollektivavtalsbrott.