Hoppa till innehåll
Säker El uppgraderas – välkommen in till nya Säker El måndag 6 maj Läs mer

Nya Teknikhandboken El och Tele är lanserad

Data/Tele, Visa alla

06 december 2021

Teknikhandboken El och Tele är uppdaterad med de senaste reglerna och standarderna. Den är ett bra hjälpmedel att ha med sig i bilen. Boken finns även tillgänglig på webben och som en app.

Tanken med boken är att underlätta för dig som installerar, planerar eller utför andra arbeten inom el- och teleområdet. Handboken kan också användas inom utbildning.

Teknikhandboken el och tele innehåller bland annat:

  • Tips på hur du ska installera fastighetsnät för att uppfylla de nya standarderna i SEK handbok 459.
  • Hur fastighetsnätet ska installeras och dimensioneras för att klara de nya kraven på fjärrmating genom PoE upp till 90W.
  • Dokumentation och krav på märkning samt provning.
  • Placering av uttag i olika miljöer
  • Begreppsförklaringar och hänvisningar till lagar och branschkrav samt montagemått.

Både teori och praktik

Boken innehåller 14 kapitel om allt ifrån ellära av den sort som lärs ut på gymnasiets el- och energiprogram till ett referenskapitel med elsymboler. Däremellan finns både teoretiska och praktiska kapitel.
Johan Lysholm, projektledare för Teknikhandbok El och Tele på IN Förlag, tror att många elektriker och teletekniker kommer gilla de illustrerade kapitlen med tydliga måttangivelser.

– Tidigare gavs en liknande bok ut som alla ville ha i bilen, men den ges inte ut längre. Elektriker gillade att ha den där boken och nu har vi tagit fram en liknande produkt på nytt. Köper man boken får man också tillgång till materialet digitalt både på en webbplats och i en app för den som hellre läser digitalt i datorn, telefonen eller plattan, säger han.

Andra kapitlet går på djupet i frågor som planering, placering av uttag, skillnad mellan olika installationsmiljöer och kabeldimensionering, överlämning samt service och underhåll.

Mer information och beställning

054004_liten.png

Du beställer boken på IN-förlag