Hoppa till innehåll

EU:s lagförslag kan tvinga Apple dumpa Iphone-laddaren

Data/Tele, Visa alla

28 september 2021

EU-kommissionen har lagt fram ett lagförslag som kan innebära slutet för Apples lightning-kabel. Skälet är att EU vill se en standardiserad lösning på laddsladdar.

Ett argument för en standardisering är att det blir lättare för konsumenterna. Med en standardisering slipper man hålla reda på olika sorters laddare till olika telefoner.

– Konsumenter i Europa har länge varit frustrerade för inkompatibla laddare som läggs på hög i lådorna. Vi har gett industrin gott om tid för att ta fram egna lösningar, nu är tiden mogen för lagkrav på enhetliga laddare, säger Margrethe Vestager, vice ordförande för EU:s digitala strategi samt EU-kommissionär.

Lagförslaget innebär att:

  • USB-C blir den standardiserade lösningen för laddkablar för mobiler, surfplattor, kameror, hörlurar samt bärbara högtalare och spelkonsoler.
  • En gemensam standard för snabbladdning införs, där laddningstid ska vara harmoniserad. Idén är att vilken laddare som helst ska fungera lika bra för alla enheter.
  • Det ska gå att köpa en mobil eller annan enhet utan att få med en laddsladd.
  • Tillverkare ska förse konsumenter med bättre information om batteri och laddning.

Laddning via usb-c-teknik vanligast

Den klart vanligaste lösningen idag är laddning via usb-c-teknik. Men Apple har hållit fast vid sin egen lightning-kabel.

”Vi tror att regleringar som tvingar till anpassning för en typ av kontakt som är inbyggd för alla smarttelefoner förhindrar innovation snarare än uppmuntrar den, och kommer skada konsumenterna i Europa och ekonomin i helhet” har Apple tidigare sagt i uttalanden om frågan.

En annan motivering till standardiseringen är att minska mängden skrot som oanvändbara laddsladdar genererat. Den totala mängden elektroniskt avfall i Europa var 2016 12,3 miljoner ton, ett genomsnitt på 16,6 kilo per invånare.