Hoppa till innehåll

Kom med synpunkter på nya AMA El

Säkerhet/Larm, Visa alla

09 juni 2021

Ny AMA EL kommer ut på remiss under sommaren. IN kommer att skicka in synpunkter på dessa texter. Detta är en öppen remiss där alla får tycka till.

AMA står för Allmän material- och arbetsbeskrivning. Det består av färdiga texter som nyttjas av konsulter och beställare för upphandling och förfrågningsunderlag. Det är viktigt att dessa texter är uppdaterade och aktuella. Därför uppdateras AMA EL vart tredje år och nu är det dags igen.

De tillhörande publikationerna RA EL (råd och anvisningar) och MER EL (mät- och ersättningsregler) finns även de presenterade som remissutgåvor tillsammans med AMA EL.

Nyheter i nya utgåvan

Nyheter och uppdateringar som har skett i nya utgåvan är bland annat:

  • Krav- och rådstexter kring laddning av elfordon har utökats.
  • Avsnittet om kabelstegar har arbetats om gällande struktur, krav och råd.
  • Hänvisningar till äldre telestandard (SS 455 12 00, utgåva 5) har tagits bort.
  • RA har kompletterats med kod och rubrik, där överordnat manöver- och presentationssystem som sammanknyter flera olika typer av telesystem kan beskrivas.

Skicka in synpunkter

IN kommer att remissa dessa texter och skicka in synpunkter. Eftersom det är en öppen remiss får alla komma in med synpunkter. Ni som medlemmar kan skicka in era synpunkter till oss så sammanställer vi dessa synpunkter i vårt svar.

Skicka in eventuella synpunkter innan 25 augusti för att vi ska hinna sammanställa dem, alternativt skicka direkt till Svensk Byggtjänst innan 5 september.

Mer information

Förslaget finns tillgängligt för nedladdning från Svensk Byggtjänst hemsida.

Länk till remissen.

Den nya utgåvan planeras att ges ut våren 2022.