Hoppa till innehåll

Positivt med enklare yrkesväxling men vad betyder ”störst behov”?

Branschfrågor, Visa alla

22 februari 2021

Nyligen tog regeringen beslut om att ändra prioriteringsreglerna till komvux och yrkesvux. Det är bra att fler får möjlighet att byta yrkesbana och utbilda sig till ett bristyrke – som elinstallatör eller vvs-montör. Men reglerna blir oklara med allt för stort tolkningsutrymme och riskerar att få för liten effekt.

- Vad betyder begreppet ”störst behov” egentligen? Vi skulle hellre se möjligheten att yrkesväxla görs bredare än så. Även om en utbildad pilot ringer till mig och vill bli elektriker ska den personen kunna karriärväxla. Det ska inte falla på personens bakgrund eller var denne bor, som det är mycket idag, säger Amanda Rafter Ekenman, chef för kompetensförsörjning på Installatörsföretagen

Tidningen Dagens Industri intervjuar också utbildningsminister Anna Ekström om förändringarna i regelverket.

- Hittills har man strikt gett plats till de som har minst utbildning. Nu vänder vi på det och ser till att de som har störst behov får förtur till utbildning, säger Anna Ekström till Dagens Industri.

Viktigt för att öka mångfalden

Yrkesväxling är viktigt för Installatörsbranschen inte bara för kompetensförsörjningen generellt utan också för att öka mångfalden i branschen.

- Vi ser att vi kan locka fler kvinnor genom att öppna fler vägar in till branschen. Det ger den sökande möjlighet att vara lite äldre vid inträdet och då kan det vara lättare att exempelvis bryta mot trista normer som syns när man gör valet till gymnasiet i ung ålder, fortsätter Amanda Rafter Ekenman.

Läs mer

Dagens Industri 210216: Nytt regeringsbeslut: Ska bli lättare att yrkesväxla – ”helt avgörande”