Hoppa till innehåll

Fem punkter att tänka på när smittspridningen ökar

Arbetsgivarfrågor, Visa alla

25 februari 2021

Smittspridningen av covid-19 i samhället är fortfarande hög. Det är viktigt att vi alla tar ansvar. Vi har sammanställt fem punkter att tänka på.

Vi måste fortsätta arbeta för att minska smittspridningen. Detta gäller särskilt när vi arbetar på större arbetsplatser där många personer jobbar samtidigt och företag kommer in och lämnar arbetsplatsen alltefter projektet löper på.

Tänk på detta:

  • Se till att BAS-U tar upp smittspridning på arbetsmiljömöten och att det finns rutiner för att minska smitta på arbetsplatsen.
  • Se till att ta rast i mindre grupper och se till att samma personer arbetar tillsammans hela tiden.
  • Vid smittprovning på arbetsplatsen, se till att den görs med hänsyn till anställdas personliga integritet. På Installationsavtalets område bör samma integritetskrav som gäller vid drogtestning följas. Mer information: Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar
  • Arbetsmiljöverket kräver nu att smitta som sker på arbetsplatsen ska anmälas som allvarligt tillbud. Mer information på Arbetsmiljöverkets hemsida.
  • Följ Folkhälsomyndighetens och Arbetsmiljöverkets råd och håll er uppdaterade på dem.

Mer information

Här hittar du mer information om hur du som arbetsgivare behöver jobba med arbetsmiljön under pandemitider. Du måste logga in för att läsa denna sida: Coronaviruset – arbetsgivarfrågor