Hoppa till innehåll

Ny handbok för fastighetsnät

Data/Tele, Visa alla

07 oktober 2020

Den nya handboken för fastighetsnät innehåller förutom översatta standarderna SS-EN 50147-1 och -2 även kommentarer på hur dessa standarder ska tolkas och användas i Sverige. De nya standarderna innehåller bland annat nya krav på projektering, planering, installation och drift av fastighetsnät.

Nu ska standarden bli mer lättillgänglig och enklare att tillämpa tack vare översattningen till svenska samt den nya handboken. Detta är speciellt viktigt eftersom denna nya standard innehåller många nyheter. Några av nyheterna är att fastighetsnätet nu ska hantera hela fastighetens kommunikationsbehov samt Remote Powering (strömförsörjning över fastighetsnätet).

Det är första gången som ett komplett fastighetsnät beskrivs i en standard som klarar av hela fastighetens kommunikationsbehov, oavsett applikation. Fastighetsnätet ska kunna hantera såväl säkerhetssystem som fastighetsautomation, mätning, styrning samt ljud, bild och dataöverföring i fastigheten. Det kommer därför att utgöra en väsentlig del av fastigheten under en lång tid framöver.

Nya krav på utseende och funktion

Det nya kompletta fastighetsnätet ställer nya krav på både design, installation och drift. Det är därför viktigt att dessa krav beaktas vid både projekterings- och installationsfasen.

Hjälpmedel

Framöver kommer vi att gå djupare in på vilka krav som ställs och hur dessa ska hanteras. Installatörsföretagen håller för närvarande på att ta fram hjälpmedel för att underlätta konstruktion och installation av dessa nät. Först ut är vår räknesnurra för dimensionering av näten. Du hittar räknesnurran här.

Handboken finns att beställa på IN förlag.