Hoppa till innehåll

Ny ETG-utbildning: kommunikations- och säkerhetsteknik

Data/Tele, Visa alla

04 oktober 2020

Elteknikbranschens utbildningskoncept ETG har arbetat fram en ny yrkesutgång inom ramen för ETG-konceptet. Den nya utbildningen kommer att kallas "kommunikations- och säkerhetsteknik".

Grunden är att eleverna läser inriktningen elteknik och kommer efter avslutad utbildning och genomförda prov för att bli elektriker med ECY-certifikat. Eleverna kommer även att läsa in spetskompetens mot larm- och säkerhetstekniker. Utbildningen kallas ”kommunikations- och säkerhetsteknik” eftersom den också inriktar sig mer mot nätverk.

Efterfrågan från branschen

De har lyssnat av vad branschen efterfrågar och det är larmtekniker med nätverkskompetens som har efterfrågats. Säkerhetssystemen idag blir mer IP-baserade och integrerade med varandra, därför behöver dagens larmtekniker inte bara kunna montera, driftsätta och programmera säkehetssystemen. De behöver också kunna förstå hur man kan få in systemen i fastighetens kommunikationsnätverk för övervakning och drift.

Kommunikation och säkerhet har ett eget yrkesprov som är framtaget med hjälp av experter från branschen. Till yrkesprovet tillkommer också tre yrkeskontroller som ska testa elevernas kunskaper mot såväl elteknik som mot andra säkerhetsdelar.

Utbildningsstart

Allt praktiskt kring utbildningen är klart och vi har i dagsläget tre skolor som är pilotskolor. De har nu vid skolstarten 2020 tagit in sina första elever som kommer genomföra utbildningen.

Utbildningsråd

Ett utbildningsråd har tagits fram specifikt för kommunikation och säkerhet. Det kommer representeras av lärare, företagsrepresentanter, ECY, IN, SEF och SEKO.

Henric Hagberg på ETG Sverige har fått i uppgift att arbeta med kommunikation och säkerhet. Vill du ha mer information kring utbildningen, kontakta honom på 070-520 04 27 eller henric@etgsverige.se.

Vad är ETG?

ETG är ett kvalitetssäkrat modernt koncept för att bedriva yrkesutbildning. Ett koncept som möjliggör att eleven vid avslutad utbildning får ett ECY-certifikat och direkt kan ta anställning som förstaårsmontör.

Konceptet är ett samarbete mellan arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen och arbetstagarorganisationen Svenska Elektrikerförbundet.