Hoppa till innehåll

Uppkopplade produkter tydlig trend på årets Elfack

Data/Tele, Visa alla

25 juni 2019

Elfack 2019 var en mycket välbesökt mässa där traditionell tele- och säkerhetsteknik lyste med sin frånvaro. Några få företag erbjöd dock en swicharena med intressanta diskussioner om digitalisering och IoT. En annan tydlig trend var uppkopplade produkter, de flesta hade dock egna proprietära lösningar med tillhörande appar. Detta är ett steg i utvecklingen mot IoT genom uppkopplingen av produkter, men som ofta resulterar i små isolerade öar ”Intranet of things” istället för ”Internet of things”.

Ett ökat fokus på tjänster och funktioner istället för produkter kunde ses, även om det mest är en produktfokuserad mässa. Allt detta stämmer med inriktningen vår framtidsrapport ”Framtidens marknad för teleinstallationsföretag”. Nu återstår bara att hitta affärsmodeller för dessa system som tjänst samt lösningar som uppfyller kundernas ökade behov av systemintegration. Detta blir nästa utmaning för branschen. En annan slutsats är att kännedomen om ”Remote power” (PoE) är ganska låg och få tillverkare är förberedda på den ökande efterfrågan. Det gäller även kabelförläggningssystem som i många fall inte tagit höjd för det förläggningskrav som nya installationsstandarden SS-En 50174 kommer att kräva. Detta blir också en utmaning för branschen.

Självklart sågs även ett ökat fokus på energibesparing, elbilsladdning och solceller. Den största besparingen sker genom att få system att prata med varandra. För att detta ska vara görbart krävs uppkopplade system samt en infrastruktur som stödjer detta. Därför blir kommunikationsnäten viktigare och viktigare och en grund för fortsatt energifokus. 

Tre medlemsföretag ställde även ut på mässan Microc, Bergendahls och Vinci vilket mycket var kul att se. Som vanligt var det trevligt att träffa nya och gamla bekanta. Tack för år och grattis till 50års jubileet Elfack!