Hoppa till innehåll

World Wide Web fyller 30 år

Data/Tele

28 mars 2019

Webben som vi människor känner till det idag började sin bana år 1989 och har sedan dess blivit en självklarhet för de allra flesta av oss. Vad som började som en relativt simpel företeelse har växt och förändrat sättet människor kommunicerar med varandra och givit oss tillgång till stora mängder information. Nu fyller den 30 år!

Föregångaren till Internet, ARPANET, skapades av USA:s militära forskningsanstalt Advanced Research Projects Agency, ARPA år 1969. Sedan dess har utvecklingen gått framåt. Sverige var tidiga. Ulf Bilting rekvirerade via Chalmers Tekniska Högskola, det första svenska IP-nätnumret 1984.

Tim Berners-Lee, som räknas som dess fader, jobbade vid CERN i Schweiz där han kombinerade ett antal olika tekniker under 1990 för att skapa http-protokollet, språket HTML och därmed World Wide Web, ett system som möjliggör hoplänkning av i princip all information.

För 30 år sedan, den 12 mars 1989, skickade Tim Berners-Lee ett förslag till sin chef på CERN, med rubriken "Information Management". Det var grunden för vad vi idag spenderar massor av tid framför. Tim Berners-Lee är alltså grundaren till webben, den teknik som gör att vi med en webbläsare kan hämta sidor från webbservrar från världens alla hörn.

Den första webbsidan, som publicerades på CERN den 20 december 1990, visade hur Hypertext-baserade projekt fungerade. Den första sökmotorn lanserades sedan i januari 1991, och sedan publikt på internet i August 1991.

Tre år senare, år 1994, hade webben 10 miljoner användare och över 10 000 servrar. Om du idag skulle ta på dig att besöka alla webbsidor idag, hade det tagit lite längre tid. Det finns uppskattningsvis 1,5 miljarder sajter på nätet.