Hoppa till innehåll

Är du trött på att sno från andra?

Utbildning

26 mars 2019

I installationsbranschen är vi duktiga på att ta från varandra. Och det ger effekter som sträcker sig långt utanför installations- och byggsektorn. Vi har ett ansvar. Vågar du tänka nytt för att ta ditt ansvar?

Vi pratar om den akuta bristen på elektriker som resulterat i att det främsta sättet att hitta ny personal är att rekrytera från branschkollegor. Men det löser inte bristen på personal och den bristen riskerar ge stora konsekvenser på bostadsbyggande och en rad andra utmaningar i Sverige som kräver stora bygg- och anläggningsinvesteringar.

Så hur gör vi då för att lösa bristen? Det finns inte ett sätt som löser det. Men ett av många sätt är att handplocka nya medarbetare från andra branscher och utbilda dem inom ramen för en anställning. Det är möjligt inom Installationsavtalet sedan 2018. Upplägget kallas företagslärling.

Inom elteknik finns ingen tradition att rekrytera medarbetare från andra branscher. Det måste vi förändra om branschen ska kunna möta behovet av vårt arbete. För vi vill väl inte att det är vår bransch som sätter stopp för hur många bostäder som kan byggas eller om infrastrukturprojekt kan genomföras?

Det finns många som i vuxen ålder vill börja jobba som elektriker. Det vet vi. Vi finner dem inom närliggande branscher som i sin vardag ser elektrikerna jobba och lockas av arbetet, eller inom andra teknikområden och det är då ofta personer som vill lämna skrivbordet och arbeta mer praktiskt. Men vi finner dem även i helt andra branscher till exempel vård/omsorg och handel/service. Personer som har ett genuint intresse för yrket och som med passion vill utbilda sig och utvecklas inom branschen.

Två procent kvinnor jobbar i elteknikbranschen. Rösterna som säger de vill anställa kvinnor är många. Men hur hittar vi så pass många kvinnor att det verkligen blir en förändring i andelen? Vi kommer inte lösa det via inflödet från det reguljära skolsystemet eftersom få tjejer ännu väljer att läsa elteknik på gymnasiet. Därför måste vi hitta nya sätt att finna kvinnor. För kvinnor vill jobba i vår bransch. Det visar tydligt rekryteringen till företagslärling 2018 där nästan 50 procent av alla sökanden var kvinnor.

Hur många installatörer vill du anställa? Idag och om två år. Att många företag skriker efter elektriker att anställa idag är ingen nyhet. Men vad är värdet för dig att om två år ha en kompetent medarbetare med ECY-certifikat som du dessutom format in i ditt företag? Våga se möjligheten med att handplocka en vuxen person med erfarenhet från en annan bransch! Ta nästa steg och läs om företagslärling.