Hoppa till innehåll
Tjänsten Säker El kommer att uppgraderas från fredagen den 3 maj.

Vi vann Årets innovation

Om Installatörsföretagen

18 april 2024

Årets innovation är en årlig utmärkelse som belönar utvecklingsprojekt inom bygg-, installations- och anläggningsområdet. I år gick priset till installationsbranschen genom ett projekt som både Installatörsföretagen och medlemsföretag varit delaktiga i.

På bilden: Térèse Kuldkepp Installatörsföretagen, Johanna Andersson IVL, Adnan Ploskic Bravida, Ola Månsson Installatörsföretagen.

Årets tävling hade tre nominerade bidrag i final. Olika projekt som genom forskning och innovation utvecklar byggbranschen.

– Årets nomineringar går till projekt som är bra exempel på den forskning, utveckling och innovation som utvecklar byggbranschen. Projektämnena rör cirkulära tjänster för installatörer, kunskap om klimatförbättrad betong och mätmetoder för fukt. Resultaten ger stor branschnytta, går att använda, utveckla och implementera, säger Anneli Kouthoofd, vd för SBUF.

Vinnare

Det vinnande bidraget blev projektet "Cirkulära tjänster som främjar återbruksmarknaden i installationsbranschen" som har utvecklat en handlingsplan för ökad cirkularitet för installationsprodukter.

– Det är verkligen jätteroligt att få det här priset! Det känns bra när ett utvecklingsarbete vi är med i uppmärksammas, säger Johanna Andersson från IVL som varit projektledare för projektet.

Projektet startade med en enkät till 124 installatörer i Sverige och utmynnade i en handlingsplan som identifierar 13 aktiviteter för att nå mer cirkularitet på kort och lång sikt.

– Vi ser nu en trend i att branschen utvecklar återbruket av byggmaterial till att även inkludera hur materialflöden från till exempel el, VVS och andra installationer kan cirkuleras, säger Johanna Andersson.

Projektet genomfördes i nära samarbete med Installatörsföretagen, Bengt Dahlgrens, Bravida, SGDS Gruppen och AB S&M Sandströms Elfirma.
Förutom SBUF har projektet finansierats av ETU, Stiftelsen IVL, Bravida och SGDS-gruppen.

– Vi är stolta att vårt projekt utsetts till årets innovation av SBUF. Cirkulära tjänster och återbruk kommer öka allt mer i installationsbranschen framöver och projektet hjälper aktörer i branschen att kunna ta nästa steg i utvecklingen, säger Térèse Kuldkepp som är hållbarhetsexpert på Installatörsförtagen.

Ladda ner rapporten: Hur skapar vi förutsättningar för återbruk av installationer

Lär dig mer om de vinnande bidragen

"Cirkulära tjänster, klimatförbättrad betong och en ny mätmetod för fukt. Det är ämnena för projekten som tilldelats utmärkelsen Årets innovation. Lär känna resultaten på ett digitalt frukostmöte den 17 maj!"

Så skriver SBUF angående sitt frukostwebbinarium planerat till den 17 maj där de presenterar de vinnande bidragen.

Anmäl dig till webbinariet här