Hoppa till innehåll
Tjänsten Säker El kommer att uppgraderas från fredagen den 3 maj.

NY möjlighet för arbetsgivare inom larm- och säkerhetsteknik

Säkerhet/Larm

05 april 2024

Många arbetsgivare har svårt att hitta arbetskraft med rätt kompetens. Regeringen genomför därför pilotförsök med en ny form av yrkesutbildning på gymnasial nivå, så kallade Nationell yrkesutbildning, NY. INSU är en av dem som ansökt om att få hålla dessa utbildningar, däribland en utbildning till Larm- och säkerhetstekniker.

Snart erbjuder INSU en helt ny utbildning för att möta arbetsmarknadens krav och förse branschen med den kompetens den så akut behöver. Den nya utbildningsformen är inspirerad av framgångarna inom yrkeshögskolan och är snart tillgänglig för vuxna på gymnasial nivå:

  • 1. Avgiftsfritt – En ekonomiskt hållbar lösning: NY erbjuder en avgiftsfri utbildningsväg för framtida anställda, utan att kompromissa med kvaliteten.
  • 2. Först till kvarn – Exklusiv tillgång till nyutbildad kompetens: Genom att välkomna studerande från NY för Lärande i Arbete (LIA) säkras tillgång till rätt kompetens.
  • 3. Skapa framtidens kurser – En möjlighet att påverka: Det finns möjlighet att påverka utbildningen så att den tillgodoser specifika behov genom att delta i utbildningens ledningsgrupp.

INSU har ansökt om två nya utbildningar under denna pilotverksamhet: Larm- och säkerhetstekniker samt Industrielektriker. Dessa utbildningar är framtagna för individer med en gymnasieexamen som är redo för en karriärväxling. Utbildningarna, som är avgiftsfria och berättigar till studiestöd, löper på heltid under cirka ett år. Där kombineras teoretiska studier med praktiska laborationer och LIA-perioder ute i arbetslivet. Med en mix av självstudier, grupparbeten, och distansstudier, förbereds de studerande både teoretiskt och praktiskt för arbetsmarknadens utmaningar.
Utbildningen för Larm- och säkerhetstekniker, hålls hos INSU i Katrineholm. Ansökan till utbildningarna planeras att öppna 6 maj och utbildningsstart är 28 oktober*.

Läs mer om utbildningarna på INSU.

* Förutsätter att ansökan om att få starta utbildningarna beviljas (sker under april månad).