Hoppa till innehåll
Säker El uppgraderas – välkommen in till nya Säker El måndag 6 maj Läs mer

Marknadsläget våren 2024: Förebyggande service och underhåll står stabilt när entreprenadmarknaden viker

Rapport

08 april 2024

Vår senaste konjunkturrapport Marknadsläget våren 2024 visar hur det halverade bostadsbyggandet nu får effekter på installationsbranschen, något som ser ut att hålla i sig under hela 2024. Men den beskriver också hur många installationsföretag nu flyttar blicken mot den inte lika konjunkturkänsliga marknaden service och underhåll.

De senaste årens kraftigt stigande materialpriser, höga räntor och utebliven tillväxt i näringslivet fortsätter att inverka negativt på bygg- och fastighetsmarknaden. Bostadsbyggandet har mer än halverats under det senaste året och investeringarna i privata och offentliga lokaler har gått ner med 12 procent. Den negativa utvecklingen för husbyggandet fortsätter sannolikt under 2024, vilket innebär att installationsvolymerna påverkas negativt och kommer att sjunka under detta år.

Trots att det finns utmaningar att hantera ges även möjligheter för den som agerar rätt. Det finns exempelvis en fortsatt stark efterfrågan på tjänster kring energieffektivisering samt service och underhåll.

När entreprenadmarknaden krymper flyttar många installationsföretag blicken mot den stora och inte lika konjunkturkänsliga marknaden service och underhåll. Hit kan man räkna in såväl planerat och förebyggande underhåll som oplanerade åtgärder och felsökningar

- Trots ett tufft konjunkturläge menar de flesta vi låtit intervjua att servicemarknaden är relativt opåverkad. Visserligen anser 6 av 10 fastighetsföretag att underhållsplanen blir påverkad, men bara 20 procent kommer att tvingas skjuta fram viktiga underhållsåtgärder till följd av ett ökat kostnadsläge, säger Erik Karlsson på Installatörsföretagen.

Mojligheter och utmaningar-s5-2403.png

Marknadsvolymer

Den samlade volymen påbörjade husbyggnadsinvesteringar och underhåll minskade med nära 15 procent under helåret 2023. En fortsatt nedgång med 3 procent väntas 2024 och sedan beräknas en årlig tillväxt med 3–5 procent 2025–2026. Detta ger direkta konsekvenser för installationsvolymen, som följer byggaktiviteten, men med viss eftersläpning. 2023 beräknas den totala installationsvolymen ha minskat med 10 procent, vilket var lite sämre än vad prognosen indikerade. Efter en förväntat nedgång med 2 procent i år kan installationsvolymen därefter komma att växa med cirka 2 procent 2025.

Marknadsvolymer+text-2403-4_Ny.jpg

Rapporten är uppdelad efter fyra teknikområden; el, ventilation, värme och sanitet samt kommunikation och säkerhet. För varje teknikområde ges en fördjupad bild av marknadsläget i olika geografiska områden och kundsegment.

Läs mer, ladda ner eller beställ hela rapporten

Rapporten finns inte bara för gratis nedladdning här, utan snart även att beställa i print på IN Förlag.