Hoppa till innehåll

Inga stimulanser till bygg- och installationsbranschen från regeringen

Opinion

15 april 2024

Byggkrisen slår hårt mot Sverige och samhällsbyggnadsbranschen genom ökade uppsägningar och konkurser. Ändå använder regeringen inte något av reformutrymmet på 17,3 miljarder kronor i vårändringsbudgeten för att stimulera branschen.

Installatörsföretagen vill se ett mer omfattande renoveringspaket för AB Sverige. I det ingår bland annat att utvidga rotavdraget permanent och att det återställs till 50 procent, samt en stor satsning på energieffektivisering.

– Ett kraftfullt renoveringspaket skulle lindra problemen i samhällsbyggnadsbranschen då den arbetskraft som nu inte bygger nytt i stället kan användas till att renovera och energieffektivisera eftersatta fastigheter. Dessutom skulle det bidra till att vi tar stora steg till att klara energiomställningen då en av de stora lösningarna är att minska vår energianvändning, avslutar Ola Månsson.

Positiva delar i vårändringsbudgeten är regeringens satsningar på 2 000 nya platser till regionalt yrkesvux och ytterligare 100 miljoner kronor till Klimatklivet för utbyggnad av laddinfrastruktur.

Här kan du läsa vårt pressmeddelande om Regeringens vårändringsbuget