Hoppa till innehåll
Säker El uppgraderas – välkommen in till nya Säker El måndag 6 maj Läs mer

Utredning om ny energiklassning avvisas

Opinion, Visa alla

06 december 2023

Installatörsföretagen avvisar förslagen i Boverkets utredning om ny energiklassning för byggnader. Utredningen brister i ekonomisk analys, i hur våra nationella energimål påverkas och saknar en koppling till renoveringsplanen i Sverige.

Inom EU pågår nu förhandlingar om direktivet för byggnaders energiprestanda (EPBD). Målet är att vara klara till årsskiftet. Förslagen omfattar nya energiprestandakrav för befintliga byggnader.
Boverket har kommit med förslag om förändringar i det svenska energiklassningssystemet för att harmonisera Sveriges krav med övriga medlemsstater.

Boverkets förslag innebär en omstrukturering av energiklasserna, där klass A bör motsvara eller vara bättre än nuvarande krav för nya byggnader. Idag motsvarar kraven för nya byggnader klass C. Klass G skulle förbli oförändrad, medan utredningen föreslår att intervallerna för klasserna B till och med F får en jämn fördelning baserad på energiprestanda.

Anledningen till förslaget är att Sverige, med nuvarande energiklassningssystem, riskerar att få mer krävande energiprestandakrav jämfört med andra medlemsstater. Genom förändringarna vill Boverket uppnå likvärdiga konkurrensvillkor för energiprestandakrav på befintliga byggnader.

Installatörsföretagen har avgett remissvar och motsätter sig starkt Boverkets förslag.

- Utredningen saknar en samhällsekonomisk konsekvensanalys och analyserar inte hur förslaget påverkar möjligheten att nå de nationella energimålen. Det bör även finnas en tydlig koppling till den nationella renoveringsplanen och vi menar att energideklarationen bör utgöra ett bättre beslutsunderlag, säger Helen Magnusson, energi- och hållbarhetsexpert på Installatörsföretagen.

Installatörsföretagen anser att det föreslagna klassningssystemet motverkar gröna incitament genom att eliminera motivationen att bygga ännu mer energieffektiva byggnader. Vi uppmanar också till en närmare analys av energideklarationen för att säkerställa kostnadseffektiva, energieffektiva och förnybara åtgärdspaket för byggnadsägare.

Enligt Boverket kan eventuella ändringar träda i kraft tidigast den 20 februari 2024. Det förutsätter att förhandlingarna är klaras senast den 31 december 2023.

Relaterad remiss:

Ändringar i Boverkets föreskrifter och allmänna råd om energideklaration för byggnader - dnr 4540/2023 (pdf 130,7 KB)