Hoppa till innehåll

Arbetsskadeförsäkringarna, TFA, för anställda och arbetsgivare!

Pension och försäkring

15 november 2023

Du som arbetsgivare och medlem i Installatörsföretagen omfattas av kollektivavtal, och har tecknat de kollektivavtalade försäkrings- och pensionspaketen med Fora för dina arbetare och med Collectum för dina tjänstemän. Då omfattas dina anställda bland annat av Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) som kan ge ersättning för arbetsskada om olyckan är framme.

Trygghetsförsäkring vid arbetsskada gäller för alla anställda som jobbar på ett privat företag med kollektivavtal, även ägare och vd omfattas. För att dessa försäkringar ska ge hjälp är det noga med att du som arbetsgivare försäkrat dina anställda som rätt kategori, för att de ska kunna få ta del skyddet om olyckan är framme.

Arbetare ska försäkras via Fora och Tjänstemän ska ha sitt försäkringsskydd via Collectum. Och du som Arbetsgivare ska därför teckna försäkringsavtal med båda administrationsbolagen.

Försäkringen innebär att du och dina anställda kan få ersättning för förlorad inkomst om en arbetsskada leder till sjukskrivning. Det kan i så fall handla om ersättning för karensavdrag och den lön som du eller dina anställda går miste om när sjuklön eller sjukpenning betalas ut. Och om skadan innebar extra utgifter för till exempel vård eller skadade kläder kan försäkringen ge ersättning för det. Både bestående och övergående besvär kan ge ersättning. Om besvären gjort att en sjukskrivning varat mer än 30 dagar kan det också ge rätt till ersättning.

Inte bara olycka i jobbet kan ge ersättning

Det är inte bara olycksfall i jobbet som räknas som arbetsskada. Är du eller dina anställda på utbildning eller tjänsteresa och råkar ut för en olycka kan det ge ersättning. Samma sak om den drabbade råkar ut för en olycka på väg till eller från arbetsplatsen och tar den vanliga vägen. Om det handlar om en olycka där ett fordon varit inblandat ska ersättning i stället sökas från trafikförsäkringen.

Skadan ska anmälas både till Försäkringskassan och Afa Försäkring

Om någon anställd råkar ut för en skada ska det anmälas till dig som arbetsgivare och arbetsplatsens skyddsombud. Du som arbetsgivare har ett ansvar att anmäla på www.anmalarbetsskada.se. Det ska även ske en anmälan till Afa Försäkring som utreder och beslutar om den anställda har rätt att få ersättning från försäkringen.

Här kan du läsa hur vem som gör vad - på IN.se Om försäkring vid Arbetsskada, TFA.

Hos Avtalat https://www.avtalat.se/arbetsgivare/checklistor/en-anstalld-skadar-sig-pa-jobbet/ och hos AFA finns mer information Arbetsskadeförsäkring – Vid skada på jobbet | Afa Försäkring (afaforsakring.se)