Hoppa till innehåll

4 av 5 solcellsinstallationer är felaktiga

Elsäkerhet

23 maj 2023

En solcellsanläggning ska vara installerad på rätt sätt och ha inspekterats av en fackkunnig person innan den tas i bruk. Det är också ett krav för att få teckna en försäkring för solceller hos många försäkringsbolag. Men nu larmar försäkringsbolaget Länsförsäkringar om att flertalet anläggningar är felaktigt installerade

– Visst har det blivit bättre. Men fyra av fem solcellsanläggningar är fortfarande riktigt dåliga, säger Ola Carlsson som är skadeförebyggare på Länsförsäkringar Skåne till Elinstallatören.

För att du som företagare ska kunna fatta rätt beslut behöver du ha tillgång rätt information. Det är en förutsättning för att du ska kunna sälja och montera solceller på ett för alla säkert och korrekt sätt.

Webbinarium

Installatörsföretagen och Länsförsäkringar bjuder nu in till ett webbinarium som riktar sig till dig som är företagare inom Solcellsbranschen. Både du som redan är medlem i Installatörsföretagen och du som ännu inte blivit medlem är välkommen.

Under webbinaret får du lyssna till experter inom solcellsområdet. Thomas Söderlund från Länsförsäkringar Gotland tar upp de vanligaste felen som Länsförsäkringar hittar när de besiktar solcellsinstallationer.

Installatörsföretagens Elsäkerhetsexpert Cecilia Axelsson går igenom Installatörsföretagens branschregler Säker Sol. Hon förklarar hur de höjer kompetensen i branschen och hur du kan säkerställa att du utför installationer av solceller på ett säkert och lönsamt sätt.

Säker Sol – vad är det?

Installatörsföretagen har tagit fram en helhetslösning så att du i solcellsbranschen ska kunna hitta all information på ett och samma ställe. De lättillgängliga branschreglerna Säker Sol gör det lätt för dig att göra rätt. De höjer också kvaliteten & kompetensen i solcellsbranschen

Hos Installatörsföretagen finns experter och rådgivare som har kunskap kring montering av solceller. Genom verktyg, tjänster, mallar, rabatter och kalkyler får du hjälp att öka din lönsamhet, skapa fler affärer, få bättre arbetsmiljö och öka säkerheten på jobbet – allt ingår i medlemskapet,

8 exempel på brister

Felaktiga solcellsinstallationer kan i värsta fall orsaka bränder, ljusbågar eller strömförande delar. Här är åtta exempel på brister:

  1. Kablar som kläms mellan takpannor.
  2. Kablar som viks runt vass plåt.
  3. Kablar som dras över taknocken.
  4. Kablar som hänger lösa.
  5. Felaktig takgenomföring.
  6. Oskyddade kablar som råttor kan kalasa på.
  7. Växelriktare som placeras i dammiga lador.
  8. Tak med för dålig bärighet.

Källa Elinstallatören